Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2009. 21:53:34
MALI MAESTRO

Sutra prva presuda za korupciju u HFP-u

Bivši potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić sutra sjedaju na vruću sudsku klupu.

Svjetlan Stanić na izlasku iz remetinečkog zatvora.
Svjetlan Stanić na izlasku iz remetinečkog zatvora. (Nenad Dugi, CROPIX)

Izricanjem nepravomoćnih presuda bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću sutra bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao biti dovršen prvi sudski postupak proizašao iz USKOK-ove antikorupcijske akcije "Maestro".

Obrana je u završnim riječima prošlog tjedna zatražila oslobađajuće presude, nazvavši optužnicu "elementarnim nepoznavanjem prava", a postupak ruganjem borbi protiv korupcije.

Akcija "Maestro", odnosno policijsko-uskočka tajna istraga korupcije u HFP-u, doživjela je vrhunac u lipnju 2007. kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još nekoliko osoba. Sudska istraga završila je krajem siječnja, a USKOK je sredinom veljače prošle godine podigao optužnicu.

Tužiteljstvo, s druge strane, tvrdi da je iskazima svjedoka te tajnim snimkama preslušanim tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Gotovac Staniću pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue.

USKOK Stanića tereti da je Gotovcu kao mito poklonio peku i platio mu putovanje u Monte Carlo te ga potaknuo na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda.

USKOK tvrdi i da je Stanić ugostio Gotovca na svojoj 23-metarskoj jahti, ponudio mu pozajmicu za trgovanje na burzi, kao i mjesto svog savjetnika kada ode iz HFP-a.

Uz Stanića i Gotovca, čiji je slučaj naknadno izdvojen, na optuženičkoj se klupi našlo još osmero optuženika kojima se sudi pred drugim sudskim vijećem u postupku nazvanom "veliki maestro". (hina)

09.02.2009. 21:53:34
http://metro-portal.hr/sutra-prva-presuda-za-korupciju-u-hfp-u/14740/