Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2013. 17:16:00
3. FZFF

Sutra počinje Fantastic Zagreb Film Festival

Filmovi će se prikazivati u Ljetnom kinu Tuškanac, Kinu Europa, Kinu Muller i po prvi puta u CineStar kinodvorani u Branimir Centru.

Evo nama opet fantastičnog festivala
Evo nama opet fantastičnog festivala (FZFF)

Jučer je u Kinu Europa na konferenciji za medije predstavljen bogat filmski i popratni program 3. Fantastic Zagreb Film Festivala koji počinje u petak, 28. lipnja svečanim otvaranjem na prostoru bajkovitog Ljetnog kina Tuškanac!

Ovogodišnji festival fantastike, horora, azijskog filma, znanstvene fantastike, trilera i srodnih filmskih žanrova otvorit će suspens drama STOKER slavnog južnokorejskog redatelja Chan-Wook Parka (Oldboy) u kojem glavnu ulogu tumači oskarovka Nicole Kidman. Iako će na otvaranju biti mnogo VIP gostiju odredjeni broj ulaznica moći će se kupiti u slobodnoj prodaji što će mnogima osigurati prisustvo na svečanom otvaranju. U petak će nakon otvaranja i projekcije na Tuškancu biti organiziran i prigodni tulum za sve uzvanike.

U programu festivala ove je godine više od 30 nagrađivanih i najnovijih filmova iz europske, azijske i američke kinematatografije, kultni klasici, filmovi nordijskih zemalja u programu Nordijske noci, kratkometražni film itd. Filmovi će se prikazivati u Ljetnom kinu Tuškanac, Kinu Europa, Kinu Muller i po prvi puta u CineStar kinodvorani u Branimir Centru.

Festival će trajati punih devet dana, točnije od 28. lipnja do 6. srpnja, a ulaznice će se od danas moći kupiti po cijeni od 27,00 kuna. Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama CineStara i Kina Europa dok će se na Tuškancu prodavati na dan prikazivanja filmova.

Direktor i suosnivač festivala Stjepan Hundić iz programa je izdvojio „Kultne klasike". Tako ćemo obilježiti 45 godina remek-djela Romana Polanskog, ROSEMARYNU BEBU (ROSEMARY'S BABY), kultno ZELENO SUNCE (SOYLENT GREEN) s Charltonom Hestonom koje slavi 40. godina te legendarnog KING KONGA iz 1933. godine!

Izdvajamo i program „Nordijske noći" s izborom najzanimljivijih i međunarodno nagrađivanih žanrovskih ostvarenja nordijskih filmaša: norveški fantasy horor Thale, žestoku urbanu dramu 90 minuta, švedski triler Laka lova 2, nastavak prošlogodišnjeg istoimenog hita prikazanog na FZ 2012; finsku krimi dramu 8-Ball te islandski SF suspens Ispod leda.

Od pojedinačnih filmova svakako treba izdvojiti triler ONLY GOD FORGIVES (SAMO BOG PRASTA) danskog vunderkinda Nicolasa Windinga Refna (DRIVE) koji stiže odmah nakon svjetske premijere u Cannesu, WRONG (COVJECE, GDJE MI JE PAS) otkačenog Francuza Quentina Dupiexa (RUBBER), jedan od najboljih novih horor trilera CITADEL, korejski omnibus DOOMSDAY BOOK (KNJIGA SUDNJEG DANA), ABC'S OF DEATH (ABECEDA SMRTI) s 26 epizoda danas najslavnijih žanrovskih filmaša, španjolsku senzaciju BLANCANIEVES (SNJEGULJICA), nagradjivani litvanski festivalski hit VANISHING WAVES (AURORA), britansku art horor dramu BARBERIAN SOUND STUDIO (STUDIO STRAVE), tri americka nezavisna otkrica - masovno nagradjivani horor RESOLUTION (RASPLET), intrigantni SF triler THE HUMAN RACE (ODBROJAVANJE) i senzacija THE BATTERY (ZOMBIE ZAVRSNICA) snimljena za nevjerojatnih 6000 dolara! Poslastica na kraju: europska premijera omnibusa VHS 2, željno očekivanog nastavka kultnog hita VHS!

Velika novost je širenje festivala izvan Zagreba. Izbor od sest filmova iz festivalskog programa ove godine mogu vidjeti i ljubitelji zanrovskog filma u Rijeci, Zadru i Osijeku gdje smo u suradnji sa CineStarom pokrenuli Mini Fantastic" - izjava je Stjepana Hundića.

Izbornik kratkog programa Vanja Vascarac izdvojio je iz programa Wrecked, film Justin Bensona i Aaron Mooreheada, redateljskog dvojca koji na ovogodišnjem FZFF predstavljaju i svoj dugometražni prvijenac, Resolution, apsolutni hit posljednje njujorške Tribece! Khoon Ltd., Rahula Desaija, indijski je film o vampirima, a Envy The Dead redatelja Isa Swaina, veliki festivalski hit među kratkim, ujedno je i prvi arapski zombie film. te je rekao da uz vrlo atraktivne filmske naslove publiku očekuje i zanimljiv popratni program, točnije

Radionice „Filmske šminka i specijalni efekti", predavanje filmaša Tima Vuorensola na temu „Javno prikupljanje sredstava za filmsku produkciju", predstavljanje knjige Velimira GrgićaBanzai-Manzai" te predavanje na temu „Hrana budućnosti". Vjerujemo da će festivalska publika dobiti korisne i zanimljive informacije i dozvoliti da ih profesionalni šminkeri primjerice preobraze u zombie, vile, vampire i slične fantastične likove" - izjava je Vanje Vascarca.

Fantastic Zagreb Film Festival nastao je iz želje da Zagreb, i regija, dobije prvi žanrovski filmski festival i na taj je način obogatio ljetnu kulturnu i turističku ponudu grada. Ideja da se festival održi u Zagrebu rodila se baš zbog starozagrebačkih priča i legendi, kao npr. Grička vještica, Krvavi most i druge.

Ovogodišnje izdanje struci i publici ponudit će još nekoliko noviteta. Uvijek najpopularnija i kod samih filmaša najcjenjenija nagrada - nagrada publike za najbolji film. Uz nagradu publike, žiri će dodjeliti i nagradu za najbolji kratki film i najbolji igrani film. Tako će po završetku festivala iz Zagreba u ruke dobitnika „odlebdjeti" statua 'Lebdeći tramvaj' autorice Vande Jurković.

Sve informacije o festivalu mogu se pratiti na web stranici www.fantastic-zagreb.com

27.06.2013. 17:16:00
http://metro-portal.hr/sutra-pocinje-fantastic-zagreb-film-festival/78976/