Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2011. 10:45:00
LUCIĆEVO PRISJEĆANJE

Sutra obilježavanje 20 godina od "krvavog Uskrsa"

"Nakon 20 godina od pogibije prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića, mogu reći da je vrijednost tih događanja današnja slobodna i sigurna Republika Hrvatska", kazao je Josip Lucić

Spomenik prvoj žrtvi Domovinskog rata Josipu Joviću na Plitvicama
Spomenik prvoj žrtvi Domovinskog rata Josipu Joviću na Plitvicama (Wikipedia)

Sutra se obilježava 20. godišnjica od pogibije prve žrtve Domovinskog rata, redarstvenika Josipa Jovića, a tadašnji zapovjednik akcije 1991. na Plitvicama, general Josip Lucić tim je povodom u razgovoru za Hinu istaknuo kako je vrijednost tih događanja današnja slobodna i sigurna Republika Hrvatska izborena u Domovinskom ratu.

"Nakon 20 godina od pogibije prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića i "krvavog Uskrsa" na Plitvicama 31. ožujka 1991. mogu reći da je vrijednost tih događanja današnja slobodna i sigurna Republika Hrvatska izborena u Domovinskom ratu, a kada se vratimo 20 godina unazad te sigurnosti i slobode kretanja nije bilo", kazao je general Lucić evocirajući vrijeme kada su hrvatska stvarnost bili balvani, podmetnute eksplozije, mitinzi i pozivi na rat te pokušaji uvođenja izvanrednog stanja, a hrvatske oružane snage bile su tek u nastajanju.

Lucić je podsjetio da su pobunjeni Srbi, nakon nekoliko neuspješnih ranijih pokušaja, organizirali policijsku postaju na području Nacionalnog parka Plitvice, a državno vodstvo je nakon toga, u subotu, 30. ožujka, donijelo odluku da se na području Plitvica i tadašnje Titove Korenice treba ponovno uspostaviti ustavno-pravni poredak RH.

Na sastanku sa zapovjednicima jedinica za posebne namjene MUP-a odlučeno je da uspostavu ustavno-pravnog poretka provede Jedinica za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiteroristička jedinica Lučko. U akciju su, na Uskrs 31. ožujka, krenule dvije satnije jedinice iz Rakitja s dva oklopna vozila, a ATJ Lučko bila je zadužena da osigura most preko Korane, kazao je Lucić u razgovoru za Hinu.

"Mi smo i do tada imali nekoliko intervencija, primjerice u Pakracu, kada se također jedan dio srpskog stanovništva želio izdvojiti iz ustavno-pravnog poretka RH, no pravih i velikih okršaja nije bilo", prisjeća se Lucić i navodi kako su hrvatske redarstvene snage na zadatak krenule oko ponoći, a da je glavnina snaga prebacivana autobusima.

"Oko 5 sati ujutro, nakon što smo prešli Koranski most naišli smo na barikadu od balvana, a kada smo se zaustavili na nas je iz zasjede otvorena snažna vatra iz različitog pješačkog oružja. Do tada nisu se događale planirane zasjede i nismo imali takvih okršaja i mnogi su se pitali zašto smo krenuli na način kako smo krenuli, ali danas mogu reći da nismo očekivali zasjedu s ciljem da budemo uništeni", nastavlja Lucić i dodaje kako zbog mraka i magle teroristi srećom nisu mogli dobro vidjeti pa je većina hitaca promašila.

U prvom trenutku zaštitilo nas je oklopno vozilo, a potom smo uzvratili paljbu. Tijekom te pucnjave na jedan naš autobus ispaljena je trenutna tromblonska mina, vojnog podrijetla, koja nije eksplodirala jer zbog nestručnog rukovanja nije izvučen osigurač, nastavlja Lucić naglašavajući kako je to dokaz da ih se htjelo uništiti.

U pomoć smo tada pozvali i drugu satniju koja je počela čistiti teren i pri tome zarobila 19 terorista, nastavio je Lucić i istaknuo kako unatoč tome što je na hrvatsku policiju pucano s namjerom da ju se uništi niti jedan od uhvaćenih terorista nije ubijen niti ranjen. "To govori o zakonitosti postupanja", napominje general.

Lucić objašnjava da se prvi sukob dogodio oko četiri kilometra od hotela Plitvice te je postrojba nastavila kretanje bez obzira na izloženost pogibelji. Na putu do hotela Plitivce zarobljena je još jedna grupa terorista u kojoj je bio jedan od vođa pobunjenih Srba i današnji haaški bjegunac Goran Hadžić, dodaje.

"Nakon 20 godina od pogibije prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića i "krvavog Uskrsa" na Plitvicama 31. ožujka 1991. mogu reći da je vrijednost tih događanja današnja slobodna i sigurna Republika Hrvatska izborena u Domovinskom ratu, a kada se vratimo 20 godina unazad te sigurnosti i slobode kretanja nije bilo", kazao je general Josip Lucić.

Oni su očito krenuli u pomoć kolegama koji su nas dočekali u zasjedi, ali izgleda da nisu znali da smo mi prošli njihovu zasjedu. Zarobljeni su i privedeni, a u njihovim automobilima pronađena je veća količina pješačkog oružja, nastavlja Lucić.

Oko 8 sati do hotela Plitvice, gdje je bila teroristička policijska postaja, došla je glavnina naših snaga i tada je zadaća bila završena, kaže.

"Međutim, dio naših snaga je s ciljem osiguranja šireg prostora nastavio s progonom terorista. Tada mi je oko 8,05 sati javljeno da je poginuo Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata kao i jedan pripadnik terorističkih postrojbi", prisjeća se Lucić 20 godina nakon akcije na Plitivicama.

Naglašava kako je u akciji zarobljena veća količina pješačkog oruža, primjerice teške strojnice M 53, što je klasično vojničko naoružanje koje se nije moglo samo tako nabaviti i zaključuje kako se stoga ne može govoriti o "samoorganiziranim skupinama građana" već o tome da ih je naoružavala JNA.

Dodaje i da je su se snage JNA pojavile između 10 i 11 sati "te su u borbenom poretku pokušali opkoliti naše snage". "Postojala je opasnost da dođe do sukoba između pripadnika MUP-a i JNA te je postavljen ultimatum da se oklopna vozila JNA povuku na sigurnu udaljenost. Nakon što su se ta vozila povukla, general Štimac i ja započeli smo razgovore na kojima sam mu objasnio što se dogodilo i pokazao mu oružje kojima nas je teroristička skupina dočekala. JNA koja se željela predstaviti da je samo tampon-zona između sukobljenih strana bila je tampon-zona na način da je sve oružje uperila u pripadnike hrvatskog MUP-a", prisjeća se Lucić.

Jedinica za posebne namjene MUP-a na Plitvičkim jezerima ostala je još oko dva dana i tijekom tog boravka jedinice nisu ometale život lokalnog stanovništva i nije se dogodio niti jedan incident, naglasio je. Postrojba redovne policije treći dan uspostavila je redovnu policijsku postaju, a rezultat akcije bio je deblokiran teritorij nacionalnog parka Plitivice, zaključio je general Lucić na kraju razgovora za Hinu u povodu obilježavanja 20. godišnjice od pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama .

30.03.2011. 10:45:00
http://metro-portal.hr/sutra-obiljezavanje-20-godina-od-krvavog-uskrsa/57132/