Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2011. 12:03:00
KB DUBRAVA

Sutra besplatni pregledi povodom dana raka glave i vrata

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu, a glavni su čimbenici rizika pušenje i alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus)

Iskoristite priliku provjeriti svoje zdravlje
Iskoristite priliku provjeriti svoje zdravlje (Sura Nualpradid/FreeDigitalPhotos)

Građani koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na vratu ili glavi, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata mogu sutra u Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava od 15 do 19 sati obaviti besplatni specijalistički pregled za koji im nije potrebno prethodno naručivanje i uputnica HZZO, a cilj mu je prevencija raka glave i vrata, obavještava Hina.

Cilj te javnozdravstvene akcije jest poticanje odlaska na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom raka glave i vrata te podizanje svijesti javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti - simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju, navodi se priopćenju predstojnik Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju prof. Mišo Virag.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu, a glavni su čimbenici rizika pušenje i alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Procjenjuje se da u Europi godišnje od karcinoma glave i vrata oboli oko 140.000 ljudi (isključujući tumore kože), a više od 65.000 ih umre.

Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse te na koži glave i vrata. Pod ovim širokim pojmom nisu uključeni tumori mozga i oka.

Simptomi raka glave i vrata ovise o lokaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Najčešći su simptomi i znakovi raka glave i vrata uporna grlobolja, teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju, trajno začepljen nos ili krvarenja iz nosa, čvor na vratu, produljena promuklost ili promjene u tonu glasa itd.

Prvi hrvatski dan raka glave i vrata obilježen je 2009. pod sloganom ''Želimo govoriti'', u sklopu međunarodne akcije kojom se u više od 15 država svijeta obilježio tjedan karcinoma glave i vrata.

Tom prigodom je u više hrvatskih bolnica na Odjelima za maksilofacijalnu kirurgiju i ORL odjelima pregledano više od 1200 naših sugrađana. Prošle je godine u ovu javno-zdravstvenu akciju uključeno više od 30 država izvan USA, a samo u našoj bolnici u Dubravi pregledano je više od 350 osoba. Kao i prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata HLZ nositelji su akcije u našoj zemlji koja se u svijetu organizira 14 godinu zaredom

09.05.2011. 12:03:00
http://metro-portal.hr/sutra-besplatni-pregledi-povodom-dana-raka-glave-i-vrata/58630/