Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2018. 10:01:00
INTERVJU

Susret u atelijeru – akademski kipar Mata CROata-Mate Turić

Brand novih prorezanih jedrenjaka Mate CROate se nastavlja, na radost svih, stižu uskoro..

Što nam novo sprema Mata CROata?
Što nam novo sprema Mata CROata? (Miroslav Pelikan)

U posljednje vrijeme u domaćoj aktualnoj umjetničkoj produkciji, nitko se toliko ne ističe, kao akademski kipar Mata CROata-Mate Turić, koji je u prvi plan zanimanja javnosti došao svojim ustrajnim i kontinuiranim radom, s klasičnim kiparskim pristupom u realizaciji iznimno zanimljivog, vrlo suvremenog opusa skulptura u kamenu ili u kombinaciji kamena s drugim materijalima.

Mata CROata ostvario je već vrlo značajan i brojan opus, u vrlo specifičnom autorskom rukopisu, pritom izazivajući vrlo snažnu, poticajnu reakciju kako kritike tako i publike.

O čemu promišljate?

Već odavno maštam da svoja kamena jedra spojim sa slikarstvom. Već dugo me privlači želja da se isprobam i u slikarsvo. Na mojim prvim oslikanim jedrima bio je cilj da budem rukopisno prepoznatljiv, što sam i uspio.

Kamen ste spojili s drvom. Ali to nije kraj.

Rad sam uokvirio i spojio ga s drvom, što je velika rijetkost, da se kamen uokviruje.

I za kraj, gledajući gotov rad, došla mi je ideja, da bi rad mogao i osvijetliti, a osvijetlio sam ih s pričom. Ono što su na mojem jedrenjaku svijetla, to su nekad bili fenjeri. Zahvaljući mojem prorezu, u ovom slučaju i zid ima ulogu, jer je vidljiv na mjestima gdje se rad prorezuje.

Jedrenjak, jedra, okarakterizirani su i drugom, širom simbolikom.

Razigrao sam jedrenjak s bojama... Neobično... Na prvi pogled izgleda nesvakodnevno, ali radovi su prepoznatljivi i to je u ovom slučaju bio moj primarni i jedini cilj. Nastaviti ću i dalje razvijati ovaj tek započeti ciklus i nastojati ću se upoznati s izazovima i problemima koji će nastati i pokušati ću ih uspješno rješavati, kao što to radim s kamenom.

Ova Nova 2018 godina će biti nastavak započetih ideja iz prošle godine.

Planovi?

Osobno ni sam ne znam što ću sve napraviti i zajedno sa svim s pratiteljima mojih radova i sam osobno iščekujem nove ideje. Jedno je sigurno, više neću biti poznat samo po kamenim jedrima s prorezima, sad krećem u inoviranje i prenositi ću svoju prepoznatljivost i u druge materijale, a da s time radove i dalje činim umjetnički snažnima.

Brand novih prorezanih jedrenjaka Mate CROate se nastavlja, na radost svih, stižu uskoro...

Piše: Miroslav Pelikan
12.01.2018. 10:01:00
http://metro-portal.hr/susret-u-atelijeru-akademski-kipar-mata-croata-mate-turic/109668/