Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2009. 15:30:53
ZBOG DOPINGA

Suspendirana atletičarka Vanja Perišić

Perišić je jedna od petoro sportaša kod kojih je prošle godine u Pekingu potvrđen krvni doping CERA

(Karmen Mrkić/Cropix)

Odlukom Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog odbora hrvatska atletičarka Vanja Perišić i službeno je suspendirana zbog pozitivnog doping-testa na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine.

Perišić je jedna od petoro sportaša kod kojih je ponovnim testiranjem uzoraka iz Pekinga, obavljenim u travnju, potvrđen krvni doping CERA. Zbog istog prijestupa MOO je u utorak oduzeo olimpijsko zlato atletičaru iz Bahreina Rachidu Ramziju na 1.500 metara, a ranije i srebro talijanskom biciklistu Davidu Rebellinu, a sudbinu Perišić doživjeli su još i njemački biciklist Stefan Schumacher i grčka hodačica Ahtanasia Tsoumeleka.

Odlukom MOO-a u srijedu Splićanki se poništava rezultat postignut na utrci 800 metara, a Međunarodnoj atletskoj federaciji se nalaže razmotri daljnje mjere unutar svojih nadležnosti, što uključuje dvogodišnju suspenziju. Perišić je u pekingu zauzela 35. mjesto s vremenom od 2:06.82 minuta.

U Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je danas stiglo pismo iz MOO-a u kojem se u 28 točaka opisuju proceduralni zahvati, postupci i metode dokazivanja dopinga kod Vanje Perišić. Ona je testirana 7. kolovoza 2008., uoči dana svečanosti otvaranja Igara, a uzimanjem uzorka "A" nađena je zabranjena supstanca "mirCERA" (treća generacija EPO) i inzulina, što je potvrđeno nalazom uzorka "B" od 5. lipnja 2009.

Hrvatski olimpijski odbor je, u skladu sa svojim ovlastima, kopiju Odluke promptno uputio Vanji Perišić na kućnu adresu, obavijestio Hrvatski atletski savez i Hrvatsku agenciju u borbi protiv dopinga (HADA).

"Hrvatski olimpijski odbor i njegovi čelnici izražavaju žaljenje u slučaju svakog sportaša, pa i Vanje Perišić, koji su, bez obzira da li iz neznanja ili znanja, dali dopingu, toj opasnosti po zdravlje sportaša i potpunu moralnu zastranjenost, prednost spram vlastitoga zdravlja, te moralnoj i etičnoj vrijednosti sportskog nadmetanja", stoji u priopćenju HOO kojeg je potpisao glavni tajnik Josip Čop. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 15:30:53
http://metro-portal.hr/suspendirana-atleticarka-vanja-perisic/26735/