Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2012. 13:35:06
ITALO

Supervlak od Rima do Napulja za 68 minuta

Italija ima infrastrukturu za vlakove brzne 300 km na sat kojojm će se voziti Ferrari crveni vlak

Vlak Italo

Italo, prvi talijanski privatni superbrzi vlak, krenuo je u petak na prvo putovanje od Rima do Napulja s više desetaka novinara, fotografa i snimatelja, kao i čelnika tvrtke NTV koja je pokrenula taj projekt.

Krenuvši iz kišnog Rima, s glavne željezničke postaje Termini, crveni vlak dug 200 metara na čijoj se lokomotivi nalazi Italo, zec zlatne boje u punom trku, stigao je u 225 kilometara udaljeni Napulj za 68 minuta. NTV je osnovala skupina talijanskih poduzetnika među kojima Luca Cordero di Montezemolo, bivši predsjednik Fiata i sadašnji vlasnik Ferrarija, te vlasnik proizvođača kože Tod'sa Diego della Valle.

Francuska željezničarska tvrtka SNCF drži 20 posto kapitala u NTV-u. Ambicija NTV-a s vlakom Italo, koji je proizveo francuski Alstom, jest konkurirati državnoj trvrtki Trenitalia zahvaljujući kvaliteti usluga jer je brzina u talijanskoj željezničkoj mreži ograničena i ista je za sve. Tako ovaj vlak ima panoramske prozore, kožna sjedala i više prostora među njima nego u državnoj kompaniji. U jednom od vagona bit će i kino.

22.04.2012. 13:35:06
http://metro-portal.hr/supervlak-od-rima-do-napulja-za-68-minuta/70295/