Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2011. 13:51:00
NAPREDNI MATERIJALI

Superkoža će robotima dati sposobnost osjeta koji nadmašuje ljudski

Novi oblik elastičnog materijala puno je više od puke imitacije ljudske kože, tvrdi stručnjak sa Stanforda koji ga je razvio

Superkoža koja ndmašuje ljudsku krajni je cilj profesorice Zhenan Bao
Superkoža koja ndmašuje ljudsku krajni je cilj profesorice Zhenan Bao (Stanford)

Superkoža toliko osjetljiva na dodir da može registrirati i to kad na nju sleti najmanja mušica trenutno je u fazi razvoja, a namijenjena je robotima budućnosti. Roboti bi zahvaljujući njoj mogli obavljati funkcije koje ljudska kože nikada ne bi mogla, tvrdi Zhenan Bao sa Stanforda koja stoji iza čitavog projekta. Koža sadrži polimerne solarne ćelije pa se sama napajati energijom, a pored toga moguće je rastegnuti je i do 30 posto od izvornog stanja i bez problema će se vratiti u prvobitni položaj i oblik. Drugim riječima, koža je nevjerojatno fleksibilna i elastična.

Kako piše časopis Napredni materijali (Advanced Materials), Bao trenutno radi na dodavanju sposobnosti koži da registrira različite biološke molekule i kemikalije.

„Kad imamo umjetnu kožu u nju doslovno možemo ugraditi bilo koju funkciju koju želimo", rekla je Bao, profesorica kemijskog inženjeringa pri Stanfordu."Upravo iz tog razloga ja je nazivam 'superkožom'. Ona predstavlja puno više od onoga što mi smatramo kožom", dodaje.

Bao tvrdi da je ovaj novi materijal nešto znatno naprednije od obične imitacije ljudske kože jer bi mogla omogućiti robotima i ostalim napravama da vrše funkcije koje nadilaze sposobnosti ljudske kože, stoji u priopćenju sa Stanforda.

Temelj umjetne superkože je fleksibilni organički tranzistor izrađen od fleksibilnih polimera i ugljičnih materijala. kako bi sposobnost osjeta na dodir bila moguća, tranzistor sadrži tanjušni i vrlo elastični sloj gume, izlivene u mrežu sićušnih obrnutih piramida. Kad se taj sloj pritisne, mijenja mu se gustoća i na taj način se remeti i tok struje kroz tranzistor. Senzori imaju između nekoliko stotina tisuća do 25 milijuna piramida po četvornom centimetru čime je postignuta željena razina osjetljivosti. Kako bi se mogla registrirati određena biološka molekula, površina tranzistorskog sloja može se presvući filmom drugih molekula koje bi se pri kontaktu vezale za stranu molekulu na površini. Sve navedeno sugerira da će roboti budućnosti biti korak bliže ljudskom izgledu u sposobnostima, a po mišljenju mnogih, moguće je da će nas i nadmašiti.

25.02.2011. 13:51:00
http://metro-portal.hr/superkoza-robotima-ce-dati-sposobnost-osjeta-koji-nadmasuje-ljudski/55795/