Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2011. 20:14:00
SAČUVAJTE ŽIVCE

Superiorne alternative užasnom Windows softveru

Idu li i vama na živce programi koji vam zauzmu pola RAM memorije, prate vaše surferske navike i bombardiraju vas spamom, a sve što ste vi željeli jest pročitati PDF dokument? Evo rješenja

Fotografija vijesti

Bez obzira na to dolaze li u paketu s vašim novim računalom, u paketu s drugim softverom ili su vam jednostavno prvi pri ruci, „ekosustav" Windowsa često je prepun različitog agresivnog, loše programiranog i iritantnog softvera.

Portal LifeHacker proveo je anketu među svojim korisnicima kako bi saznao koji im programi najviše idu na živce, nakon čega su im ponudili bolje, jeftinije i manje iritantne alternative. Prenosimo vam najbolje od njih.

Aplikacija koju treba izbjeći: Adobe Reader

Razlog: Spor k'o puž, nestabilan, upitne sigurnosti

Superiorne alternative: SumatraPDF, Foxit Reader, PDF-Xchange Viewer

Objašnjenje: Osim u nekim iznimnim slučajevima, poput čitanja PDF-ova s vodenim žigovima i slične rijetke situacije, sva tri alternativna programa u svemu su bolji od Adobeovog čitača. Ove tri negativne karakteristike nažalost „krase" i većinu ostalog softvera koji proizvodi ta kompanija

Aplikacija koju treba izbjeći: Norton, McAfee i druge antivirusne programe koji se plaćaju

Razlog: Cijena, Sporost, hrpa nepotrebnih dodataka koje kompliciraju upotrebu

Superiorne alternative: Microsoft Security Essentials

Objašnjenje: Unatoč tomu što je tvrtka Microsoft godinama bila na glasu kao jedna od najgorih kad je sigurnost u pitanju, taj se imidž poprilično promijenio izdavanjem besplatnog antivirusnog programa Microsoft Security Essentials. Većina stručnjaka za računalnu sigurnost naprosto je oduševljena jednostavnošću korištenja i malom količinom resursa koje zahtijeva ovaj program, navodeći mnoge da idu toliko daleko i kažu kako vam pored njega ne treba niti jedan drugi program.

Aplikacija koju treba izbjeći: Internet Explorer

Razlog: Uvijek barem korak iza konkurencije

Superiorne alternative: Chrome, Firefox, Opera

Objašnjenje: U redu, prošla su vremena kada je Internet Explorer bio prepun sigurnosnih rupa i nevjerojatno konzervativnih programerskih rješenja, čemu najbolje svjedoči i vrlo soldina IE devetka. Ipak, unatoč činjenici da još uvijek drži polovicu browser tržišta (nekoć 98%), Chrome, Opera i Firefox jednostavno su inovativniji, brže reagiraju na zahtjeve korisnika i uživaju (posebice Firefox) podršku goleme vojske fanova i programera koji rade besplatne add-onove za njih.

Aplikacija koju treba izbjeći: Skype

Razlog: Komplicirano gašenje, pokretanje pri startupu Windowsa, zastarjelo i nespretno sučelje

Superiorne alternative: Google Video Chat

Objašnjenje: Znamo da nije lako pobjeći „zovu" ovog programa, posebice zbog toga što vrlo vjerojatno svi koje poznajete također koriste Skype. Vjerujte nam na riječ da ćete se preroditi kad se prebacite na program koji pouzdano dostavlja vaše poruke, ima tipku „Exit" koja radi točno to i troši tri puta manje resursa vašeg računala.

Aplikacija koju treba izbjeći: WinZip i WinRAR

Razlog: Cijena, bespotrebnost

Superiorne alternative: 7-Zip

Objašnjenje: WinZip je potpuno nepotreban program na modernim Windows platformama, koje u sebi imaju ugrađenu funkcionalnost za ZIP. Ukoliko ste jedan od onih kojima iz bilo kojeg razloga ZIP kompresija nije dovoljno dobra i želite RAR, toplo vam preporučamo da isprobate 7-Zip.

Aplikacija koju treba izbjeći: Bilo kakve browser toolbarove

Razlog: Browser toolbari su sve ono što ne valja s oglašavanjem i programima na Internetu. Toolbarovi će na svoju ruku promijeniti vašu početnu stranicu, pratiti vaše surferske navike, zauzimati dodatni prostor te vam zauzvrat nuditi da kupite potpuno besmislene i nepotrebne stvari za paprenu cijenu

Superiorne alternative: Jednostavno, nemojte instalirati niti jedan toolbar

Objašnjenje: Toolbari su ljigav i proziran način da nekakva tvrtka za oglašavanje sazna sve o vama i vašim navikama, a pri tomu su i vrlo agresivni. Oglašavanje na Internetu može se napraviti puno, puno humanije i suptilnije.

02.09.2011. 20:14:00
http://metro-portal.hr/superiorne-alternative-uzasnom-windows-softveru/62831/