Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2013. 20:03:00
PRIRODA

Superhranom protiv bolova

Dovoljno je da imate tek mrvicu viši prag boli i nećete morati odmah posezati za lijekovima, nego ćete problem malo sporije riješiti prirodno

Đumbir sjajno uklanja bol
Đumbir sjajno uklanja bol (Shutterstock)

Lijekovi protiv bolova jesu spas za neke stvari, no kako su prilično opasni i mogu izazvati ovisnost, bolje ih se kloniti ako je ikako moguće. Ako ste malo strpljiviji i imate nešto viši prag boli, evo par savjeta koji vam mogu pomoći na prirodan način.

Đumbir je jedna od namirnica koju bi trebalo uvijek imati u kući zbog fantatičnih protuupalnih svojstava koje ima. Znano je da je čaj od đumbira sjajan kod prehlade i želučanih problema, no istraživanje je pokazalo da su osobe koje su pile kapsule đumbira nakon samo 11 dana osjećale četvrtinu bolova u mišićima manje od onih koji su pili lijekove. 

Kadulja je dobro znana u narodu kao lijek za grlobolju, pa je napravljeno i istraživanje koje je pokazalo da špricanje grla napitkom od kadulje bolje ublažava bol od lijekova. 

Kava djeluje dobro i na glavobolje i na migrene, a jedini je uzrok tome kofein, pa treba paziti na količine koje unosite, jer i smanjenje dnevne količine može uzrokovati glavobolju.

Losos je sjajan saveznik protiv bolova u zglobovima i želučanih problema, jer omega-3 kiseline smanjuju bolove reumatoidnog artritisa.

Oporavak od napornih treninga najbolji je sokom od višnje, jer su se u istraživanju osobe koje su samo deset dana pile po dvije čaše prirodnog soka od višnje znatno brže oporavljale od osoba koje su uzimale druge pripravke. Jednak učinak imaju i grejp, brusnice i borovnice.

11.06.2013. 20:03:00
http://metro-portal.hr/superhranom-protiv-bolova/78669/