Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2013. 11:36:00
SNAGA

Superhrana za svaki dan

Ako želite biti zdravi i snažni, ove namirnice bi trebali svaki dan ukombinirati u svoju prehranu

Kelj je vitaminska bomba
Kelj je vitaminska bomba (Arhiva)

Kako svijet pomalo ponovno otkriva prirodu, tako se sve više namirnica proglašava superhranom zbog njihovih karakteristika i sjajnog utjecaja na zdravlje. 

Nisu sve superhrane neki čudesni plodovi iz nepristupačnih džungli, među njima ima i običnih, svakodnevnih namirnica koje smo tijekom godina napustili u korist raznih brzih ručkova i večera, a povremeno naletimo na njih na nekim obiteljskim okupljanjima.

Takav je kelj, koji je prepun vitamina i samo jedna šalica sirovog kelja daje 134 posto dnevnih potreba za vitaminom C i čak 206 posto dnevnih potreba za vitaminom A. Malo ga narežite, dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka i evo sjajne salate za svaki dan.

Kad smo kod začina, ne propustite kajenski papar pun kapsaicina, sjajne molekule koje sadrže ljute paprike i nevjerojatno ubrzavaju metabolizam i izgaraju masne naslage. Pospite ga malo po salati ili dodajte u marinade i kilogrami odlaze bez previše muke.

Chia sjemenke idealan su dodatak doručku, a uz odličan okus imaju puno omega 3 masnih kiselina i kontroliraju tlak, snižavaju loš kolesterol i poboljšavaju raspoloženje, pa žličica sjemenki u zobenim pahuljicama s jogurtom kao doručak može savršeno upotpuniti par oraha i vi ste mirni i puni energije do ručka.

24.08.2013. 11:36:00
http://metro-portal.hr/superhrana-za-svaki-dan/80042/