Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2021. 18:01:00
MLJAC

Superhrana za proljetno buđenje

Stiže proljeće da sačuvajte živce, napunite se enegijom i pripremite svoje tijelo za proljetno buđenje, zajedno s prirodom i u harmoniji s okolinom

Klice su čudesno dobre
Klice su čudesno dobre (Arhiva)

Proljeće nam kuca na vrata, temperature se dižu, a istovremeno se osjećamo teško i jadno - jer smo jeli cijelu zimu tešku hranu, kako to već biva.

No, novo doba, novo vrijeme - treba krenuti buđenje iz zimskog sna i prikupiti energiju za lijepe, duge dane... što se najbolje može učiniti prehranom.

Naravno, vrijeme je za drugačiju prehranu, lakšu i zanimljiviju, pa evo par stvari koje će vam jednostavno i brzo učiniti upravo to - učiniti vas lakšim i energičnijim.

Đumbir - najbolja hrana za živce, a ovaj je aromatičan i ljutkast korijen bio vrlo cijenjen u Aziji još 4000. godine prije Krista. Sadrži eterična ulja i gorke tvari za detoksikaciju organizma i smirenje živca. Ujedno smanjuju upale, stimuliraju apetit i smanjuju želučane tegobe tijekom putovanja. Đumbir se odlično slaže s ribom, povrćem i mesom, a nekoliko komadića možete ubaciti i u juhu.

Klice - niskokalorične su, bogate vitaminima, folnom kiselinom i neprobavljivim vlaknima. Mogu se jesti sirove (u salatama) i kuhane, a fine su klice žitarica, mahunarki, senfa, rotkvica,...

Limeta - istovremeno jetru i tanko crijevo čiste od otrova, a mogućnosti primjene su gotovo neograničene, bilo u umacima, koktelima, kolačima,...

Mango - ima visoki udio karotenoida te vitamini E i C štite kožu od štetnih sunčevih zraka. Mango je spreman za konzumaciju kada lagano popušta pod pritiskom prsta i kada širi ugodan miris. Odličan je dodatak voćnim salatama, a koristi se i u pripremi egzotičnih jela od ribe i mesa.

Riba - omega-3 masnoće u plavoj ribi upravo su prava stvar, a već je riba sama po sebi dovoljno lagana prehrana.

25.02.2021. 18:01:00
http://metro-portal.hr/superhrana-za-proljetno-budjenje/130595/