Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2010. 11:58:03
NISSAN

Superbrzi punjač puni bateriju automobila za 30 minuta

Mala stanica za punjenje nalazit će se u trgovačkim centrima i lokalnim vlastima, a košta 21.600 dolara

Nissan Leaf
Nissan Leaf (Wikipedia)

Japanski proizvođač vozila Nissan predstavio je punjač koji može napuniti bateriju novog električnog vozila Leaf za samo pola sata.

"Brzi punjač" može napuniti 80 posto baterije strujom u roku od 30 minuta, u usporedbi s oko osam sati punjenja na konvencionalnoj stanici na kojoj se baterije obično pune preko noći. Uređaj izgleda kao 'križanac' velikog hladnjaka i benzinske crpke.

Cijena mu je oko 21.600 dolara i mogla bi obeshrabriti potencijalne kupce, pogotovo zato što će za samo vozilo, koje će biti pušteno u prodaju u Europi ove godine, platiti otprilike dvostruko veću svotu. Točan datum puštanja u prodaju još nije objavljen.

Top 3 električna vozila >> Kineska misija - postati prvi u proizvodnji električnih vozila

Leaf će se u početnoj fazi prodavati u Velikoj Britaniji, Irskoj, Portugalu i Nizozemskoj, s time da će Nizozemska biti prva europska zemlja u kojoj će automobil biti plasiran.

Mala stanica za punjenje namijenjena je prije svega trgovačkim centrima i lokalnim vlastima koje će možda željeti pokazati da brinu za okoliš tako što će vlasnicima električnih vozila pružiti uslugu punjenja.

Nissan planira uspostaviti 2.200 konvencionalnih postaja za punjenje, te dodatnih 200 koje će opremiti punjačem visokih performansi. Japanska tvrtka ističe da će takva mreža značiti da vlasnik neće morati prijeći više od 40 kilometara do nove postaje za punjenje.

>>Nissan i Renault bacaju se na električna vozila

16.06.2010. 11:58:03
http://metro-portal.hr/superbrzi-punjac-puni-bateriju-automobila-za-30-sekundi/42723/