Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2010. 13:48:41
SUNCEBEAT

SunceBeat u Petrčanima - drugi dan

Legendarni Roy Ayers digao je na noge partijanere iz cijelog svijeta

SunceBeat
SunceBeat (Tomislav Budak)

Jučerašnja večer konačno je potvrdila SunceBeat festival kao jedan od najvećih glazbenih događaja ovog ljeta. Iako je oblačno nebo stalno prijetilo izvođačima, kiša ipak nije pala pa je atmosfera sa zalaskom sunca postajala sve bolja, da bi live nastupima Bah Sambe i Roya Ayersa bila dovedena do usijanja.

Na Beach stage-u tijekom dana su nastupali odlični DJ-i poput Mark Stone-a ili Kev Beadle-a, a večer je završila s Eddy Meets Yannah koji su brojnu publiku na plesnom podiju uz more zapljuskivali neobičnim broken-beatovima i Janinim vokalnim kaskadama. Jana se iznova potvrdila kao izvanredna improvizatorica koja se jednako dobro snalazi u najrazličitijim glazbenim žanrovima. Time ovaj glazbeni dvojac svojom kvalitetom stoji uz bok i razvikanijim svjetskim klupskim atrakcijama pa im želimo puno uspjeha na internacionalnoj muzičkoj sceni.

Centralni događaj večeri ipak je predstavljao nastup legendarnog Roya Ayersa. Nakon što je Bah Samba odsvirala svoj tipični set koji čini mješavina soula, funka i brazilskih ritmova i time dobro zagrijala publiku, na sceni im se pridružio Roy Ayers te uz njihovu pratnju doslovce raspametio publiku. Iako poprilično vremešan (ove će godine napuniti 70), Roy je svojim mlađim kolegama očitao lekciju na temu pozitivne energije i zdrave motivacije.  Ovaj izvanredni vibrafonist i kompozitor nije samo glazbena atrakcija - on je i fantastičan showman koji je i ovaj puta svoj nastup pretvorio u kombinaciju glazbe, stand up komedije te manifestacije optimizma i zdravog duha.

Suvremena glazbena scena, ogrezla u primitivizmu i dekadenciji, imala bi što naučiti od Roya - zato je njegov nastup rijetka prilika da i publika koju ne može zadovoljiti stupidni minimalizam i najniže vibracije današnje mainstream scene dođe na svoje.

Svojim je nastupom Roy napravio presjek svoje prebogate glazbene karijere. Umjetnik kojeg smatraju začetnikom mnogih kasnijih glazbenih pravaca kao što su acid jazz, house ili r&b i vjerojatno najsampliraniji muzičar svih vremena, svoj je nastup započeo legendarnom „Everybody Loves The Sunshine" (kasnije obrađenu od brojnih izvođača) te nastavio sa „Searchin'" (obradila ju je i Erykah Badu). Čuli smo i „We Live In Brooklyn Baby" te „Love Will Bring Us Back Together", a nastup je završen urnebesnom verzijom „Runnin' Away", njegovom najvećim komercijalnim hitom. 

Roy nije krio oduševljenje ambijentom u kojem je nastupio (iako u početku nije znao u kojoj je točno državi...) te je najavio svoj dolazak i iduće godine.

Nadamo se da će i hrvatski organizatori koncerata prepoznati volju jedne od najvećih glazbenih legendi današnjice da i u poznijoj dobi neumorno nastupa te ga dovesti i na neku od većih domaćih pozornica.

Odličnu večer zaokružile su i dvije DJ atrakcije. Odmah nakon Ayersa nastupio je čuveni Joey Negro koji je svojim besprijekornim setom dodatno rasplesao sada već potpuno pregrijane partijanere.

Poznat kao jedan od začetnika disco revival-a te producent grupe The Sunburst Band, Negro ima savršene house setove - precizne, s pomno odabranim numerama koje balansiraju između zaraznih house beatova i, što je u današnje vrijeme rijetkost, harmonijski i melodijski zanimljivih i raznovrsnih aranžmana.

Nastupe na glavnoj pozornici okončao je Kerri Chandler koji je svojim deep houseom dokrajčio dojmovima prepunjenu publiku. Preživjeli su mogli nastaviti s plesom u klubu Barbarella u kojem su nastupili Rub 'N' Tug, DJ Spina i Phil Asner. Sve u svemu - bio je to odličan dan, a takvom se nadamo i danas.

Piše: Tomislav Budak
15.08.2010. 13:48:41
http://metro-portal.hr/suncebeat-u-petrcanima-drugi-dan/46170/