Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2012. 15:01:00
OLIMPIJSKE IGRE

Sunce u Olympiji zapalilo baklju predstojećih Igara

Na mjestu gdje se održavale drevne olimpijske igre grčka glumica Ino Menegaki trebala je samo par sekundi da zapali baklju uz pomoć paraboličnog ogledala

Fotografija vijesti

Paljenjem olimpijske baklje sunčevim zrakama u drevnoj Olympiji započelo je odbrojavanje do početka Igara, čije će se svečano otvorenje održati 27. srpnja u Londonu, prenosi Hina.

Pod suncem na mjestu gdje se održavale drevne olimpijske igre grčka glumica Ino Menegaki, glumeći svećenicu, trebala je samo par sekundi da zapali baklju uz pomoć paraboličnog ogledala na ovoj tradicionalnoj svečanosti manje od 80 dana prije početka Igara.

Prvi nositelj baklje Spyros Gianniotis, grčki plivač rođen u Liverpoolu koji je osvojio zlatnu medalju na 10 km na otvorenom na svjetskom prvenstvu 2011., započeo je sedmodnevnu grčku etapu nošenja štafete prije nego bude predana u ruke organizatorima Igara u Londonu 17. svibnja i zrakoplovom prebačena u Veliku Britaniju dan kasnije.

"Ovom svečanošću započinjemo konačno odbrojavanje do sna koji je usnut u Singapuru prije sedam godina kada je London izabran za domaćina olimpijskih igara 2012", izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge.

Ovo je bila zadnja svečanost paljenja baklje u njegovom mandatu jer će iduće godine Rogge odustupiti nakon što je dužnost predsjednika obnašao 12 godina.

London je postao jedini grad koji je olimpijski plamen primio dva put, prvi put je to bilo za Igre 1948. London je bio domaćin olimpijskih igara i 1908. godine, ali su svečanost paljenja baklje i štafeta uvedeni su tek za Igre 1936. u Berlinu.

"Vrlo sam uzbuđen i mislim da je ovo stvarno veliki trenutak", kazao je predsjednik organizacijskog odbora Sebastian Coe.

Britanski dio štafete prijeći će 12.800 km diljem zemlje, obići će 1.018 sela i vrh Snowdon visok 1.085 m prije nego završi na olimpijskom stadionu na otvaranju 27. srpnja.

10.05.2012. 15:01:00
http://metro-portal.hr/sunce-u-olympiji-zapalilo-baklju-predstojecih-igara/70846/