Metro-portal.hr

objavljeno 19.12.2011. 17:42:07
PRIRODNO LIJEK

Sunce sprječava širenje vodenih kozica

Istraživači smatraju da bi sunce moglo deaktivirati virus vodenih kozica na koži čime bi se on teže prenosio s osobe na osobu

Fotografija vijesti

Izlaganje sunčevoj svjetlosti moglo bi pomoći usporavanju širenja vodenih kozica, tvrde istraživači sa Lononskog sveučilišta koji su utvrdili da je manje slučajeva obolijevanja od te bolesti na područjima na kojima je UV zračenje jače, prenosi časopis Virology, javlja Hina.

Istraživači smatraju da bi sunce moglo deaktivirati viruse na koži čime bi se oni teže prenosili. Drugi pak stručnjaci smatraju da bi ulogu mogli igrati i neki drugi faktori poput temperature i vlažnosti zraka, pa čak i životni uvjeti.

Varicella-zoster virus visoko je zarazan i može se širiti kihanjem i kašljanjem u ranoj fazi infekcije, no glavni izvor zaraze je kontakt s promjenama na koži koje su sastavni dio bolesti.

Za ultraljubičasto zračenje već se dugo zna da umrtvljuje viruse i istraživači vjeruju da u tomu leži razlog što je ta bolest manje raširena u tropskim krajevima, a češća u onima kontinentalne klime, pogotovo u hladnije doba godine, prenosi BBC.

19.12.2011. 17:42:07
http://metro-portal.hr/sunce-sprjecava-sirenje-vodenih-kozica/66527/