Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2010. 12:26:41
CARSTVO VATRE

Sunce kakvo još niste vidjeli

Uzdižući se stotinama tisuća kilometara od Sunčeve površine, solarni plamenovi eksplodiraju energijom 100 megatona hidrogenskih bombi

Vatrena plazma, temperature oko 10 milijuna stupnjeva Celzijusa svoje čestice ispušta u svemir brzinom svjetlosti. No, to je samo jedna od spektakularnih fotografija koje je načinio novi NASA-in satelit, a omogućuje svježi uvid u to kako Sunce funkcionira. SDO (Solar Dynamics Observatory) najnapredniji je satelit ikad dizajniran kako bi se proučavala vatrena zvijezda.

Bistrina fotografija koje SDO šalje na Zemlju osigurat će najiscrpnije znanstvene podatke do sada. Svaki dan satelit šalje 1,5 tetrabajtova podataka, što je jednako 500,000 pjesama na mp3 playeru.  

˝Ove fotografije pokazuju dinamiku Sunca kakvu još nisam vidio u svojih 40 godina istraživanja solarne površine˝, objašnjava Richard Fisher, direktor projekta. ˝SDO će promijeniti razumjevanje Sunca i njegovih procesa, što naravno utječe na naše živote i društvo. Ova misija imat će velik utjecaj na znanost, baš kao što je teleskop Hubble imao na modernu astrofiziku.˝

Neke od slika, pokazuju nikad prije viđenu erupciju sunčevih baklji, druge ekstremnu akivnost na sunčevoj površini. Tijekom svoje petogodišnje misije, SDO će ispitivati sunčevo magnetsko polje te osigurati bolje razumjevanje uloge koju Sunce ima u kemiji Zemljine atmosfere i klime. Otkrit će kako se stvara magnetsko polje Sunca te pretvara u jake solarne oluje koje imaju snažan utjecaj na našu planetu.

22.04.2010. 12:26:41
http://metro-portal.hr/sunce-kakvo-jos-niste-vidjeli/38431/