Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2011. 16:54:00
MLJAC!

Sumnje više nema - čokolada je odlična za vaš duh i tijelo

Iako se otprije znalo da je tamna čokolada s visokim udjelom kakaa dobra za vaše zdravlje, znanstvenici sada tvrde kako isto vrijedi i za "običnu" čokoladu

Imamo odlične vijesti za sve čokoljupce - tabla „slatkog tamnog grijeha" puno je bolja za vaše zdravlje nego se prvotno mislilo.

Znanstvenici već dugo vremena znaju kako su umjerene količine čokolade s visokim udjelom kakaa dobre za zdravlje, budući da sadrže antioksidanse i imaju protuupalno djelovanje, ali veliko je istraživanje nedavno provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo kako ni veće količine čokolade nisu štetne.

Dr. Oscar Franco i njegov tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu proveli su veliku studiju u kojoj su detaljno proučavali rezultate istraživanja koja su se bavila utjecajem čokolade na srčane i moždane udare.

Posebno su se fokusirali na sedam istraživanja koja su zajedno obuhvatila više od 100.000 ljudi, a čak je njih pet pokazalo da postoji veza između konzumacije većih količina čokolade i smanjenog rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Štoviše, „pretjerana" konzumacija čokolade povezana je sa 37 posto manjom šansom za kardiovaskularne bolesti te 29 posto manjom šansom za moždani udar, naspram ljudima koji uopće nisu jeli čokoladu.

Ipak, upozoravaju znanstvenici, iako su ovi rezultati svakako zanimljivi i vrijedni dodatnog proučavanja, postoje brojni drugi faktori koji bi mogli utjecati na ovakve neobične rezultate, stoga ih treba uzeti sa zdravom dozom rezerve.

„Prosječna kupovna čokolada ima 600 kalorija na 100 grama i ako je jedete previše, brzo ćete se udebljati, što samo po sebi povećava rizik od dijabetesa i srčanih problema", rekao je dr. Franco.

Ova studija objavljena je svega nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija procijenila kako će 2030. godine više od 25 milijuna ljudi diljem svijeta godišnje umirati od srčanih bolesti.

29.08.2011. 16:54:00
http://metro-portal.hr/sumnje-vise-nema-cokolada-je-odlicna-za-vas-duh-i-tijelo/62682/