Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2019. 17:14:00
TUŽNO

Sumatranski nosorog izumro u Maleziji

Iman, 25-godišnja ženka, uginula je prirodnom smrću u utočištu za nosoroge Tabin Wildlife Reserve u mjestu Lahad Datu na Borneu

Više ih nema...
Više ih nema... (Wikipedia)

Malezija je izgubila posljednji primjerak sumatranskog nosoroga pošto je u subotu uginula ženka Iman u utočištu Tabin, piše malezijski list New Straits Times.

Iman, 25-godišnja ženka, uginula je prirodnom smrću u utočištu za nosoroge Tabin Wildlife Reserve u mjestu Lahad Datu na Borneu, objavila je ministrica za turizam, kulturu i okoliš, Datuk Christina Liew.

Ženka je dobila najbolju skrb otkako je bila uhvaćena u ožujku. Nekoliko puta bila je na rubu smrti zbog gubitka krvi iz tumora maternice, no u subotu joj više nije bilo pomoći, rekla je dužnosnica i dodala da su jako tužni.

"Iako smo znali da će se to kad tad dogoditi, jako smo tužni", rekla je ministrica o ženki koja je bolovala od raka.

Nakon što je u svibnju uginuo mužjak Tam u tom utočištu, Imaninom smrću Malezija je ostala bez posljednjeg primjerka sumatranskog nosoroga.

Riječ je o vrsti koja je kritično ugrožena, što prema Međunarodnom savezu za očuvanje života u divljini znači korak do izumiranja.

Nekada stanovnici kišnih šuma diljem Azije, sumatranski nosorozi sada u divljini žive samo u Indoneziji. Pri objavi Imanine smrti ministrica je podsjetila da se očekuje potpisivanje memoranduma sa susjednom državom Indonezijom o suradnji. Stručnjaci u utočištu uspjeli su zamrznuti Imanina jajašca kako bi se u suradnji s Indonezijom izvela umjetna oplodnja.

Smatra se da u svijetu ima manje od 80 jedinki sumatranskih nosoroga - naziva se i "dlakavi nosorog" - no mračnije procjene govore o samo 30 jedinki, kaže Zaklada za očuvanje života u divljini (WWF).

Napori u obnovi populacije komplicirani su zbog čovjekova djelovanja - krivolov i uništavanje njihovih prirodnih staništa, ali i zbog specifične prirode sumatranskog nosoroga, kaže Terri Roth, potpredsjednik za očuvanje i znanost u Zoološkom i botaničkom vrtu u američkom gradu Cincinnatiju.

Riječ o vrsti nosoroga samotnjaka. "U prirodi zbog toga žive raspršeni, mužjaci i ženke ne dolaze često u kontakt", objasnio je Roth za list Times.

24.11.2019. 17:14:00
http://metro-portal.hr/sumatranski-nosorog-izumro-u-maleziji/122109/