Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2012. 16:00:00
OVAAJ ...

Sumanuti lijekovi od ljudskih tijela

Današnja medicina i ona koja je postojala do prije stotinjak godina razlikuju se otprilike kao ameba i delfin

Boli vas glava? Malo praha od mumije i vi ste OK :)
Boli vas glava? Malo praha od mumije i vi ste OK :) (Shutterstock)

Svi znamo barem nekoliko čudnovatih lijekova naših baka, koji su ponekad ogavni, no ipak većinom donose neku korist. No, zavirimo li malo dublje u povijest, pronaći ćemo lijekove koji su, već po samoj ideji korištenja dijelova ljudskog tijela toliko ... hmmm ... egzotični da ćemo teško zadržati ručak čitajući kako se neki od njih pripremaju.

No, za one jačeg želuca, evo kratkog presjeka zanimljivih teorija o tome što sve možete liječiti ljudskim tijelom u raznim oblicima.

1. Prah od mumija

Tijekom mračnog srednjeg vijeka, od otprilike 12. do 17. stoljeća, svaki pošteni apotekar koji je držao do sebe morao je imati kvalitetnu zalihu praha od mumije, kojim su liječili sve od glavobolje do čira želuca. Zašto baš mumija? Kao i obično, riječ je o krivom prijevodu ... naime, staroperzijska riječ za bitumen s Mrtvog mora, koji je kao i svako ljekovito blato bio popularan, bila je mumia ... ostalo možete pogoditi i sami.

2. Medeni čovjek

Dakle, recept dolazi iz srednjevjekovne Kine, u knjizi Chinese Materia Medica autora Li Shiha. Prema naputku, uzmete starijeg tipa, cca 70 - 80 godina, mjesec dana ga kupate i hranite samo medom. Kad dobrovoljac umre, obično u roku mjesec dana, strpate ga u lijes koji napunite medom, sve dobro zatvorite i ostavite ga da se paca u medu jedno stoljeće. Izvadite i onim što je u lijesu liječite slomljene kosti. Li Shih tvrdi da je recept pobrao u Saudijskoj Arabiji, no nije nikad vidio stvarnog medenog čovjeka ...

3. Kraljevske kapi

Kad te tvoji podanici pošalju u izgnanstvo, moraš se nečime baviti, taman i ako si kralj. Tako se Charles II zainteresirao za kemiju tijekom progonstva u Francuskoj, a povratkom na britansko prijestolje kupio je prava na dotadašnje Goddard's Drops od istoimenog liječnika. Glavni sastojak - prah od ljudske lubanje, po mogućnosti osobe koja je umrla nasilnom smrću. Kapljicama se liječilo sve od epilepsije do umora. To što je u otopini bilo dosta opijuma vjerojatno je dalo krila lijeku koji je čudotvorno oporavljao umorne Britance.

4. Žestica od ljudskog mozga

Lijek za epilepsiju u 17. stoljeću. Engleski liječnik John French daje nam recept - uzmete mozak mladića koji je umro nasilnom smrću, dobro ga istučete u mužaru, dodate konjski izmet i vino i ostavite pola godine da stoji prije destilacije. Ispečete rakijicu i svako jutro kad se dignete operete zube jednom čašicom, epilepsija kao rukom odnešena.

5. Kreme od ljudske masti

Ovaj je recept preživio do dvadesetih godina prošlog stoljeća, jer su Nizozemci sve do tada pod normalno liječili bolesti mišića, grčeve i sve povezano s tim. Kremice su se radile od pogubljenih kriminalaca, koje bi nakon vješanja ili sličnog lijepo prokuhali i pokupili mast, a bile su dostupne u svim ljekarnama ...

10.06.2012. 16:00:00
http://metro-portal.hr/sumanuti-lijekovi-od-ljudskih-tijela/71813/