Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2010. 20:48:34
OKRŠAJI U BERLINU

Sukobili se ljevičari i desničari za 1. maj

Nasilje i okršaji ljevičara i desničara već su dva desteljeća godišnji ritual u Berlinu, Hamburgu i drugim njemačkim gradovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Njemačka je policija zbog straha od mogućih sukoba u subotu razdvajala ljevičarske i neonacističke prosvjednike koi su se satima nadmetali za nadzor nad pravcima prvomajskih demonstracija po berlinskim ulicama.

U subotu je oko 500 krajnjih desničara, koje su brojčano nadjačali protivnici koji su na ulice izašli u tisućama, prošlo u povorci sjevernim dijelom njemačke prijestolnice.

Njihov šest kilometara dug pravac kretanja odobrila je njemačka policija u skladu s njemačkim ustavom koji svakom daje pravo na prosvjed. Parada je, međutim, počela s više sati zakašnjenja jer su ljevičari sjeli na ulice. Duljina njihove rute je, međutim, bila skraćena jer nije bilo moguće raščistiti ulice. Policija je uklonila neke od onih koji su ometali pravac kretanja, među kojima i socijaldemokrata Wolfganaga Thiersea, potpredsjednika njemačkog parlamenta, no na kraju je desničarima rekla da se okrenu i vrate putem koji su došli.

Drugih 300 krajnjih densničara, među kojima je bilo i onih koji su došli iz Španjolske, Italije i Češke, iznenada se okupilo u drugom dijelu grada u namjeri da bez dozvole promarširaju jednom od glavnih gradskih ulica, Kurfuerstendammom. Policija ih je privela oko 200.

Policija se u subotu ujutro Hamburgu sukobila s oko 150 prosvjednika krajnjih ljevičara i privela sedmero prosvjednika a u sukobima je ozlijeđeno 13 osoba.

01.05.2010. 20:48:34
http://metro-portal.hr/sukobili-se-ljevicari-i-desnicari-za-1-maj/39095/