Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2013. 10:30:58
OPA!

Sukobi na Taksimu pretvaraju se u ulični rat

Nemira je bilo i u drugim dijelovima grada koji su dosad uglavnom bili pošteđeni nasilja

Taksim postaje opasno mjesto
Taksim postaje opasno mjesto (Screenshot YouTube)

Sporadični sukobi policije i prosvjednika nastavljeni su u Istanbulu i tijekom noći na ponedjeljak, nakon vikenda u kojemu je premijer Tayyip Erdogan preuzeo inicijativu okupivši više od sto tisuća svojih pristaša i silom istjeravši prosvjednike iz istanbulskog parka.

Dva glavna turska sindikata pozvala su na opći štrajk u ponedjeljak u znak prosvjeda protiv brutalnog izbacivanja prosvjednika iz parka Gezi, zelenog dijela središnjeg istanbulskog Trga Taksima, središta dvotjednih protuvladinih prosvjeda koji su se proširili i na druge turske gradove. Udruge liječnika, inženjera i stomatologa također su najavile da će se pridružiti štrajku.

Više od stotinu tisuća Erdoganovih pristaša okupilo se u nedjelju na skupu potpore premijeru na platou za vojne parade u Istanbulu, dok su se nekoliko kilometara dalje u središtu grada specijalne snage policije suzavcem i vodenim topovima borile s prosvjednicima.

Prkosni premijer poručio je da dvotjednim prosvjedima manipuliraju 'teroristi', te je odbacio tvrdnje da se ponaša kao diktator. 'Oni kažu 'previše si oštar', oni kažu 'diktator'. Kakav je to diktator koji se sastaje s prosvjednicima iz parka Gezi i s ekološkim aktivistima? Postoji li takav diktator?', upitao se Erdogan pred euforičnim okupljenim pristašama. Riječ je o najvećem okupljanju Erdoganovih pristaša od početka krize koja potresa Tursku.

Premijer je osudio prosvjede kao 'ništa više od pokušaja manjine da dominira većinom'. 'Nismo to mogli dopustiti i nećemo to dopustiti', rekao je Erdogan.

Kasno navečer u nedjelju u ulicama oko Trga Taksima policijski specijalci potpomognuti helikopterima, neki od njih i u civilnoj odjeći, ispaljivali su suzavac i koristili se vodenim topovima kako bi rastjerali uglavnom mlade prosvjednike i spriječili ih da se okupe u većem broju.

Nemira je bilo i u drugim dijelovima grada koji su dosad uglavnom bili pošteđeni nasilja, poput područja u blizini mosta Galata koji se nalazi blizu povijesne četvrti Sultanahmeta.

Mali ekološki prosvjed brzo se pretvorio u puno veći pokret koji je uključio sve one koji su nezadovoljni Erdoganovim upravljanjem zemljom i onim što smatraju nepotrebnim miješanjem vlade u živote običnih ljudi.

Prosvjedi zasad ne predstavljaju izravnu prijetnju za Erdogana, ali su ugrozili imidž Turske kao oaze stabilnosti na rubu nemirnog Bliskog istoka, te su dosad najveći izazov u desetogodišnjoj Erdoganovoj vladavini.

Prema posljednjim podacima turskih sindikata i liječnika, u prosvjedima su poginule četiri osobe, a oko 7500 je ozlijeđeno.

17.06.2013. 10:30:58
http://metro-portal.hr/sukobi-na-taksimu-pretvaraju-se-u-ulicni-rat/78776/