Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2009. 14:08:54
LESAROV PRIJEDLOG

Sukob interesa je osnova za ukidanje dužnosničkog mandata

Dužnosnici Vlade, Sabora i lokalne samouprave moraju odgovarati za eventualni sukob interesa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar danas je predložio dopunu Zakona o Vladi, Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, te Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, u namjeri da se kao osnov za prestanak mandata ministra u vladi, saborskih zastupnika, te čelnika lokalne samouprave po sili zakona uvede i sukob interesa.

"Sukob interesa u Hrvatskoj danas nije ni prekršaj ni kazneno djelo", izjavio je Lesar predloživši dopunu triju zakona kojom bi se uvelo da predsjedniku i članovima Vlade, saborskim zastupnicima, te općinskom načelniku, gradonačelniku, odnosno županu i njihovom zamjeniku mandat po sili zakona prestaje "danom konačnosti odluke tijela nadležnog za odlučivanje o sukobu interesa kojom je utvrđeno postojanje sukoba interesa".

Lesar upozorava da je nakon parlamentarnih izbora 2008. nekoliko stotina dužnosnika trebalo podnijeti izvješća o imovinskom stanju, te da neki od oko 1.150 nedavno izabranih lokalnih dužnosnika nisu u zakonskom roku od 30 dana podnijeli imovinske kartice.

"U Europi postoji institut za takvo ponašanje, a to je ostavka. U Hrvatskoj toga nema, pa sam stoga smatrao potrebnim da se u tri zakona unese odredba da mandat po sili zakona prestaje nakon konačne odluke Povjerenstva da je za nekog dužnosnika utvrđen sukob interesa", rekao je Lesar i dodao da, iako je već kraj lipnja, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa još nije došlo u Sabor s izvješćem za prošlu godinu.

Izvor: Hina

23.06.2009. 14:08:54
http://metro-portal.hr/sukob-interesa-je-osnova-za-ukidanje-duznosnickog-mandata/19047/