Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2010. 22:49:57
NE ZNAJU ŠTA BI

Šuker: Rebalans tek nakon razgovora s koalicijskim partnerima

Ministar financija Ivan Šuker kaže da vlada još uvijek radi analizu što poduzeti kako bi se pokrila proračunska rupa od osam milijardi kuna

ivan šuker rebalans proračuna
ivan šuker rebalans proračuna (Goran Mehkek/Cropix )

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je da će Vlada o rebalansu proračuna odlučiti tek nakon razgovora s koalicijskim partnerima.

"Još uvijek radimo analize što bi bilo najsvrsishodnije poduzeti u ovom trenutku", rekao je Šuker u središnjem Dnevniku HTV-a istaknuvši da će se pojedinosti o tome znati tek nakon razgovora s koalicijskim partnerima. Napomenuo je i da se proračunski manjak može pokriti samo daljnjim zaduživanjem i povećanjem deficita, prodajom imovine ili smanjivanjem rashoda, te da trećeg puta nema.

Turistički promet, dodao je, ne može pokriti sve proračunske manjkove jer se spominjanih 6,5 milijardi eura odnosi na ukupan promet koji će se ove godine 'zavrtjeti' u turizmu, od čega će samo dio novca završiti i u državnom proračunu.

>> Ivan Šuker se pohvalio podizanjem novog kredita

Kako prognoze govore da ćemo kraj godine ipak dočekati s padom BDP-a od 1,5 posto, Šuker nije želio komentirati najave ekonomskih analitičara da bismo već u trećem kvartalu mogli izaći iz recesije.

"Ukupno gledajući, stanje i nije tako očajno, s tim da bi 2011. godina trebala biti definitivno godina gospodarskog rasta u Hrvatskoj", istaknuo je ministar.

Za najavljena nova poskupljenja prehrambenih proizvoda i do 30 posto, rekao je da su prenapuhane prognoze koje "neki uzimaju kao izliku da neopravdano podižu cijene".

Iduća sjednica Vlade, po Šukerovim riječima, trebala bi se održati 19. kolovoza. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 22:49:57
http://metro-portal.hr/suker-rebalans-tek-nakon-razgovora-s-koalicijskim-partnerima/45945/