Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 14:10:40
BAILOUT PO HRVATSKI

Šuker potpisao ugovor za 200 milijuna eura novih kredita

Na zajam za razvojnu politiku u fiskalnom, socijalnom i financijskom sektoru obračunava se kamatna stopa od 2 posto s otplatom nakon 15 i pol godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar financija Ivan Šuker i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Andras Horvai potpisali su danas Ugovor o zajmu u iznosu od 200 milijuna eura, a kojemu je cilj priznanje i pomoć naporima Vlade za ublažavanje utjecaja globalne gospodarske krize, priopćeno je iz Ministarstva financija i Ureda Svjetske banke za Hrvatsku.

"Među tim naporima su mjere koje je Vlada poduzela, a kojima je, između ostalog, podržana fiskalna konsolidacija i poboljšano upravljanje javnim financijama, osnažen sustav socijalne zaštite radi osiguranja bolje sigurnosne mreže za ranjive skupine, te je poboljšana učinkovitost i stabilnost financijskog sektora", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako je Hrvatskoj suradnja sa Svjetskom bankom izuzetno bitna te da cijeni njenu podršku još od samih početaka, jer je znala prepoznati specifičnosti Hrvatske i prilagoditi svoje instrumente hrvatskim potrebama.

"Tako je i danas kada se Hrvatska nalazi pred članstvom u Europskoj uniji. Odobravanjem ovog novog projekta Svjetska banka je potvrdila svoju podršku mjerama Vlade usmjerenim ka daljnjoj stabilizaciji makroekonomske situacije u Hrvatskoj i ublažavanju posljedica globalne financijske krize. U skladu s usvojenom četverogodišnjom Strategijom sa Svjetskom bankom (do 2012. godine) očekujemo i nadalje uspješnu zajedničku suradnju koja će doprinijeti jačanju gospodarskog rasta pokrenutog privatnim sektorom, smanjivanju nezaposlenosti i poboljšanju kvalitete života, te time i jačanju održivosti dugoročnog razvoja Hrvatske", kazao je.

Nakon zajma od 100 milijuna eura prošle godine za pomoć očuvanju izvoza i radnih mjesta, ova operacija potpore proračunu od 200 milijuna eura ima cilj pomoći vlastima održavati makroekonomsku stabilnost i odgovarajući fiskalni okvir, pomažući najranjivijim skupinama u društvu da se nose s gospodarskim teškoćama i dalje jačajući financijski sektor.

Kako bi se omogućila daljnja uspješna međusobna suradnja i stvorio dodatni prostor djelovanja, Hrvatska je spremna podržati aktivnosti u cilju daljnjeg financijskog jačanja Svjetske banke, rekao je Šuker.

Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Andras Horvai istaknuo je da je, kao partner Hrvatske, Svjetska banka spremna povećati svoju potporu kako bi pomogla Vladi da se nosi s utjecajem globalne gospodarske krize.

"Vlasti su donijele neke jako teške odluke za očuvanje makroekonomske stabilnosti i mi se nadamo da će ova godina pružiti još prilika za reformu, čime bi se omogućila ponovna uspostava gospodarskog rasta i daljnje približavanje Europskoj uniji. Svjetska je banka spremna pomoći zemlji da krene putem gospodarskog oporavka", kazao je Horvai.

Zajam za razvojnu politiku u fiskalnom, socijalnom i financijskom sektoru u iznosu 200 milijuna eura (u protuvrijednosti od 297 milijuna američkih dolara) Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je 12. siječnja.

Zajam je uz šestomjesečni LIBOR u eurima uvećan za fiksnu kamatnu maržu, što bi trenutno odgovaralo kamatnoj stopi od oko 2 posto, s otplatom nakon 15 i pol godina.

Hrvatska je pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, a od tada do danas ta je međunarodna financijska institucija Hrvatskoj osigurala potporu za 43 projekta ukupne vrijednosti 2,96 milijardi dolara i odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 14:10:40
http://metro-portal.hr/suker-potpisao-ugovor-za-200-milijuna-eura-novih-kredita/30592/