Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2010. 14:07:46
2011. PRED VRATIMA

Šuker: Neka dežurni katastrofičari građane ostave na miru

VIDEO - Ministar financija se hvali da će proračun osigurati plaće i mirovine, kao da ih građani nisu zaradili pa će dobiti posebnu privilegiju

Jadranka Kosor i Ivan Šuker
Jadranka Kosor i Ivan Šuker (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)

Hrvatska vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog proračuna za iduću godinu, a u raspravi niti jednom nije spomenula koliki su ukupni prihodi i rashodi.

Premijerka Jadranka Kosor je rekla da je proračun za 2011. godinu na razini ovogodišnjeg, te da neće biti povećanja rashoda. Ovogodišnji rashodi su približno 122 milijarde kuna.

Ministar financija Ivan Šuker najavio je proračunski deficit od 4,3 posto ili 14,8 milijardi kuna, te je odbacio tvrdnje ''dežurnih katastrofičara" koji upozoravaju na opasnost od financijskog sloma države. Poručio im je "neka plaše svoje stranačke kolege, a građane ostave na miru".

Na pitanje što bi se dogodilo da se, "po željama nekih s figom u džepu", išlo u smanjivanje plaća i mirovina, Šuker je kazao da bi time bilo pogođeno 1,8 milijuna građana.

Vlada očekuje rast BDP-a od najmanje 1,5 posto, s time da je premijerka najavila da bi rast BDP-a mogao biti i veći. Svoj optimizam temelji na najavljenim investicijama u energetici, prometu i vodoprivredi. Najavila je da neće biti nikakvih novih poreza te da je osiguran novac za zaštitu najugroženijih socijalnih skupina, iako mirovine neće rasti.

Država će se morati dodatno zadužiti za 23,3 milijarde kuna, od čega će 9,9 milijardi kuna ići za otplatu starih kredita.

Proračun za 2011. godinu je društveni izazov za koji će biti potrebna uska koordinacija monetarne i fiskalne politike. Proračun predstavlja početak smanjenja potrošnje javnog sektora, rekla je Kosor. (Infopunkt/metro-portal)

15.11.2010. 14:07:46
http://metro-portal.hr/suker-neka-dezurni-katastroficari-gradjane-ostave-na-miru/51226/