Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2012. 10:51:00
PRIRODA DAJE

Suho voće je odlično za zdravlje

Suho voće je sjajan izvor vitamina i minerala, a ako odaberete pravu kombinaciju, može vam pomoći kod zdravstvenih problema

Suho voće je izvor zdravlja
Suho voće je izvor zdravlja (Arhiva)

Sušeno voće je vrlo ukusan zalogaj, grickalica koja će vas spriječiti u konzumaciji nezdrave hrane, a pritom još i osnažiti vaše zdravlje. Kao sjajan izvor vitamina i hranjivih tvari, može vas održati do pravog obroka, a ako dobro izaberete, i riješiti neke od zdravstvenih problema.

Grožđice, primjerice, predstavljaju jedan od najbogatijih izvora bora, minerala koji smanjuje gubitak koštane mase žena u postmenopauzi. Naspite šaku grožđica u jogurt s kalcijem i uz dodatak malo oraha vaše će kosti biti puno jače i spriječit ćete pojavu osteoporoze.

Nesretnici koji imaju giht znaju kako je to boriti se s boli i ograničenjima u prehrani, a odlična pomoć su suhe trešnje koje sadrže antioksidans antocijanin koji pomaže kod gihta, upale mišića i artritisa. Preporučena dnevna doza je pola šalice dva puta dnevno, i vaši upalni markeri smanjit će se na pola. 

Datulje su sjajna zamjena za slatkiše pošto imaju nizak glikemijski indeks, preciznije, polako otpuštaju svoj šećer koji dulje vrijeme zadržava razinu energije. Uz malo oraha dulje ćete ostati siti i nećete biti umorni.

Samo četiri suhe smokve dnevno su četvrtina dnevne doze željeza koju preporučuju liječnici za prevenciju anemije. Uz njih popijte sok od naranče, čiji će vitamin C poboljšati vezanje željeza.

Tko ima problema s visokim tlakom, najbolja pomoć su suhe marelice koje soli gotovo da i nemaju, a kalija imaju gotovo tri puta više od banana. Kalij smanjuje volumen krvi i prema najnovijim istraživanjima učinkovitije prevenira visoki tlak i srčane bolesti.

18.09.2012. 10:51:00
http://metro-portal.hr/suho-voce-je-odlicno-za-zdravlje/73946/