Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2019. 10:01:00
OSVRT

Sugestivne slikoskulpture Bojana Doleneca

Bojan Dolenec nedavno je realizirao niz atraktivnih slikoskulptura, izvedenih u kombinaciji alabastera i akrila na podlozi srednjega formata

Bojan Dolenec
Bojan Dolenec (Miroslav Pelikan)

Bojan Dolenec, akademski slikar,  istaknuto je ime srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Autor je nekoliko zanimljivih i složenih slikarskih ciklusa.

Nedavno je realizirao niz atraktivnih slikoskulptura, izvedenih u kombinaciji alabastera i akrila na podlozi srednjega formata.

Možemo reći i da njegov novi ciklus čine reljefi s motivima krajobraza, osvijetljeni, prepoznatljivi i delikatni, sve do posve tamnih, noćni reljefa, u jednoj boji ili tek njih nekoliko.

Taj tajanstveni imaginarni krajobraz ponekad sliči engleskom vrtu a ponekad surovoj obali koje se svakako moramo dokopati.

Katkada sam dojma, kako Dolenec u svakoj slikoskulpturi ispisuje doživljaje, ugođaje, sentimente proteklog dana, bilježeći emotivno utisnuto u sjećanje,u svoj slikarski dnevnik, govoreći bojom, bojama ili oblicima, riječ, gestu, misao, san.

Ciklus reljefa srednjeg formata, u zahvalnoj kombinaciji, oslikanog akrilom alabastera, omogućuje autoru brojne varijacije na sve ono što nas okružuje, u čijem smo obruču, u čijoj smo zaštiti zaklonjeni.

Ciklus reljefa s motivom nestvarnog pejzaža vrlo je sugestivan, nudi raznolike mogućnosti komunikacije, otvara mnoštvo upita, o o postojanju nas samih, o sjećanjima i zamišljanjima, tko smo, što smo i kamo napokon idemo.

Nadahnuti ciklus Bojana Doleneca vrlo je odmjeren, nenametljivog kolora, promišljajući.

Piše: Miroslav Pelikan
12.09.2019. 10:01:00
http://metro-portal.hr/sugestivne-slikoskulpture-bojana-doleneca/120626/