Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 18:30:56
NEZAKONITO

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice krenulo ispočetka

Vikendica Antuna Šporera u Novigradu kod Zadra uređena je novcem Ministarstva obrane

(Goran Mehkek/Cropix)

Suđenje bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu i ostalima optuženima za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera službeno je danas ponovno krenulo ispočetka na zagrebačkome Županijskom sudu jer je od posljednje rasprave prošlo previše vremena.

Optuženi Zagorec, Šporer, umirovljeni general Matko Kakarigi, njegov bivši pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković te bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret ponovno su negirali krivnju.

Bivši viši savjetnik za pravne poslove u Zagorečevu Uredu za logistiku MORH-a Boris Poturić danas je kao svjedok izjavio da se ne sjeća konkretnog ugovora o obnovi Šporerove vikendice u Novigradu kraj Zadra.

Kazao je da su zahtjevi za obnovu preko Glavnog stožera Oružanih snaga upućivani MORH-ovu Uredu za graditeljstvo koji se, kako je rekao, nije upuštao u ocjenu opravdanosti zahtjeva, nego ih je ispunjavao ako je odobren novac.

Rekao je da je bilo dosta slučajeva da je vojska rabila i devastirane civilne objekte koji su obnavljani po opisanoj proceduri te da Zagorec nije mogao ništa učiniti samostalno.

Nastavak suđenja najavljen je za 8. i 15. lipnja.

Istraga o obnovi Šporerove vikendice u Novigradu u blizini Zadra pokrenuta je još 2000., a mediji su tada nagađali da je Šporer tako "nagrađen" jer je 1997., kao vijećnik tada oporbenoga HSS-a, "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Vikendica je uređena novcem Ministarstva obrane iz fonda za štete koje su počinile postrojbe HV-a. Tužiteljstvo međutim tvrdi kako su vikendicu u ratnim akcijama uništile postrojbe tzv. SAO Krajine i JNA. (hina/metro-portal)

18.05.2010. 18:30:56
http://metro-portal.hr/sudjenje-zagorcu-za-obnovu-sporerove-vikendice-krenulo-ispocetka/40332/