Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2013. 11:02:00
GMO PODZEMLJE

Sudbina našeg sjemena u EU

Očito su Monsanto i njegovi trabanti uspjeli izlobirati maksimalna ograničenja za domaće farmersko sjeme

Domaće sorte na udaru
Domaće sorte na udaru (Arhiva)

Nakon žestokog otpora novoj uredbi koji su jasno iskazali građani cijele Europe (udruge, poljoprivredna gospodarstva, mali proizvođači) niz izmjena donesen je u zadnji čas te je novi prijedlog uredbe znatno bolji nego svi prijašnji neslužbeni koncepti, pa čak i onaj donesen tek tri dana prija sjednice.

Najznačajniju promjenu donio je članak 36 koji regulira stavljanje na tržište necertificiranog sjemena. Time su mali proizvođači s manje od 10 zaposlenih i manje od 2 miliona € prometa izuzeti obveze registracije u upisnik proizvođača kao i registracije sorata koje proizvode. Unesen je i dodatni članak koji govori o prometu heterogenog materijala tj. svih onih lokalnih varijeteta i populacija koje čak nije moguće niti odrediti kao sorte.

Udruge iz EU naglašavaju da je velik uspjeh što nova uredba ipak uzima u obzir i trgovinu sjemenom ne s ciljem profita nego zaštite i unaprjeđenja genetske raznolikosti i održivosti cijelog našeg prehrambenog sustava ali i dalje nisu potpuno zadovoljne. Nova uredba ostavlja niz nepoznanica prebačenih za rješavanje podzakonskim aktima, posebno u ovom, nama najvažnijem dijelu o domaćem, farmerskom sjemenu.

Ograničavanje prema veličini proizvođača isto tako ne daje jamstvo da će time domaće sorte stvarno biti zaštićene i ograničava veće udruge s više od 10 zaposlenih i na tisuće sorata stavljajući ih u isti kontekst s velikim industrijskim proizvođačima. Definicijom „plasmana sjemena" kao bilo kakvom razmjenom bila ona u novcu ili ne, stavlja u pitanje mogućnost suradnje s bankama gena koje također u nekim zemljama imaju više od 10 zaposlenih. Sva geografska i povijesna ograničenja za registraciju i plasman domaćih sorata i dalje su tu pa bi registracija do sad neregistriranih tradicijskih sorata mogla biti značajno otežana.

Javna rasprava kroz medije o ovim pitanjima u Hrvatskoj je iznijela na vidjelo dugogodišnji problem o kojem se nikada nije tako glasno raspravljalo. S novom uredbom ili bez nje problemi našeg sjemenarstva su ogromni. Domaći proizvođači proizvode tek nešto sjemena žitarica, a registrirane proizvodnje povrtnog sjemena već godinama nema. Svo sjeme na našim policama dolazi iz uvoza ili ga pak proizvode vrlo mala, često staračka poljoprivredna gospodarstva. Udruge i mali proizvođači nemaju dovoljno resursa za registraciju domaćih sorata. Svega je 5 domaćih sorata registrirano na sortnoj listi, Nacionalna banka biljnih gena uopće nema zaposlenih i 9000 uzoraka domaćeg sjemena održavaju stručnjaci, volonteri ili čekaju neka bolja vremena.

Jedno je jasno: činjenica da je pitanje sjemena bilo prezentirano kao udarna vijest u svim medijima, čak i na Dnevniku HRT-a jasan je pokazatelj da je zaštita i razvoj domaćeg sjemena i pokretanje domaće proizvodnje ogroman interes Republike Hrvatske i to bi trebalo biti jasan pokazatelj u kojem smjeru hrvatski građani žele odrediti poljoprivrednu politiku. Našim budućim predstavnicima u EU također smo poslali jasnu poruku da očekujemo da se izbore za te naše interese u okvirima svojih ovlasti.

Poruka Ministarstva poljoprivrede u očitovanju vezano za novu uredbu da se šira javnost neopravdano uznemirava nipošto ne stoji. Uznemirenost i strh sasvim su opravdani i pozivaju na hitne konkretne akcije i ulaganja u sjemenarsku proizvodnju jer je ona temelj našeg opstanka i prehrambenog suvereniteta.

Piše: Zelena mreža aktivističkih grupa
10.05.2013. 11:02:00
http://metro-portal.hr/sudbina-naseg-sjemena-u-eu/78040/