Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2012. 15:33:44
ZVECKANJE ORUŽJEM

Sudan: Morat ćemo Južni Sudan konačno naučiti pameti

"Taj narod ne razumije, a mi ćemo ih silom morati naučiti pameti. Nećemo im dati ni metar svoje zemlje, a ako netko posegne rukom prema Sudanu - ruku ćemo mu otkinuti", rekao je al-Bašir

Fotografija vijesti

Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir u četvrtak je zaprijetio ratom susjednom Južnom Sudanu koji je nedavno proglasio neovisnost, kazavši kako će tu zemlju konačno morati naučiti pameti, nakon okupacije spornoga naftnog polja, javlja Hina.

"Taj narod ne razumije, a mi ćemo ih silom morati naučiti pameti", rekao je Bašir okupljenima u glavnome gradu pokrajine Kordofan, El-Obeidu. "Nećemo im dati ni metar svoje zemlje, a ako netko posegne rukom prema Sudanu - ruku ćemo mu otkinuti", zaprijetio je.

Južni Sudan se od ostalog dijela Sudana odvojio uz Baširov "blagoslov" u srpnju prošle godine i u skladu s točkama sporazuma o miru iz 2005. No od tada je nasilje eskaliralo, teritorijalne razmirice su postale učestale, a pojačan je i etnički animozitet, kao i svađe oko naftnih polja.

Prošli je tjedan Južni Sudan zauzeo Heglig, naftno polje koje se nalazi na granici između dviju zemalja, polažući pravo na to područje. Poručili su da će vojsku odande povući ukoliko UN ondje razmjesti neutralne vojne snage. No Bašir želi naftno polje natrag, tvrdeći da je ono dio sudanske pokrajine Kordofan.

19.04.2012. 15:33:44
http://metro-portal.hr/sudan-morat-cemo-juzni-sudan-konacno-nauciti-pameti/70210/