Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 23:38:48
JEDNOGLASNA ODLUKA

Sud u Kaliforniji odbacio žalbu Romana Polanskog

Polanski se iz švicarskog pritvora bori protiv zahtjeva za izručenje SAD-u

(Getty Images)

Zahtjev filmskog redatelja Romana Polanskog da se odbaci tužba protiv njega zbog povrede procesnih pravila, prizivni sud u Kalifoniji je odbacio, izvješćuju američke TV postaje.

Polanski, koji je trenutačnu o kućnom pritvoru u Švicarskoj, bori se protiv zahtjeva za izručenje SAD-u pod optužbom za spolni odnos s maloljetnicom 1977. godine.

Okružni prizivni sud Kalifornije u ponedjeljak je objavio odluku o odbacivanju žalbe Polanskoga na svojoj internetskoj stranici, ističući da je tročlano sudsko vijeće odluku donijelo jednoglasno.

Odvjetnici Polanskoga su u podnesku tvrdili da je 1997. na suđenju Polanskom u Los Angelesu došlo do povrede procesnih pravila, odnosno da je "sudac manipulirao s predmetom", te da optužba treba biti odbačena.

Unatoč odbacivanju žalbe, suci su izrazili "duboku zabrinutost zbog toga što sud nije posvetio pozornost tim sumnjama za loše vođenje postupka".

"Tvrdnje Polanskoga treba hitno i u cijelosti ispitati, i potom, ako je uputno, primijeniti pravi lijek za te navodne zloporabe postupka", istakli su suci prizivnog suda u odluci.

Očekuje se da će Švicarska u idućih nekoliko tjedna odlučiti o izručenju Polanskoga SAD-u, na što se on ima pravo žaliti.

Švicarski savezni kazneni sud odredio mu je jamčevinu od 4,5 milijuna dolara, a dobio je i elektronsku narukvicu za nadzor kretanja, dok se odlučuje o mogućem izručenju SAD-u.

Redatelj filmova kao što su Nož u vodi, Rosemarina beba, Stanar, Chinatown i Pijanist, Polanski je uhićen 26. rujna u Zuerichu, gdje je na filmskom festivalu trebao primiti nagradu za životno djelo.

Polanski je optužen za silovanje i sodomiju nad 13-godišnjom djevojčicom, koji ju omamio šampanjcem i sedativima, a u nagodbi s tužiteljstvom priznao je krivnju za blaže djelo obljube nad maloljetnicom. Od bijega is SAD-a 1978. živio je u Francuskoj. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 23:38:48
http://metro-portal.hr/sud-u-kaliforniji-odbacio-zalbu-romana-polanskog/29126/