Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2010. 12:28:22
NEPRAVOMOĆNO

Sud sutra odlučuje o krivnji Rončevića u aferi kamioni

Završava suđenje Berislavu Rončeviću zbog nabave kamiona za Hrvatsku vojsku koje je trajalo deset mjeseci

Berislav Rončević
Berislav Rončević (Bruno Konjević/CROPIX)

Nakon više od deset mjeseci suđenja zagrebački Županijski sud sutra će odlučiti o krivnji bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića optuženih da su krajem 2004. državu oštetili za 10,2 milijuna kuna kupivši izravnom pogodbom skuplje i nekvalitetnije kamione za Hrvatsku vojsku.

Rončevića i Bačića USKOK tereti se da su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer". Zato tužiteljstvo, uz zatvorsku kaznu, traži da optuženi državi vrate iznos za koji su je navodno oštetili.

USKOK tvrdi da je nabavu MAN-ovh vozila preporučio Glavni stožer Oružanih snaga nakon što su ti kamioni s vrlo dobrom ocjenom prošli vojno testiranje.

No, optuženi i njihova obrana od početka postupka tvrde da nisu pogodovali Ivecu, jer MAN-ovi kamioni nisu bili u skladu s NATO standardima i nisu imali traženu nosivost.

Nalazi sudskih vještaka provedeni tijekom suđenja, pak, ukazuju da ni skuplja Ivecova vozila nisu udovoljavala prvom natječaju niti po jednoj od pet točaka, dok su jeftinija MAN-ova u tri točke zadovoljavala tražene uvjete.

Osim što je odbacivao krivnju Rončević je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića. Tražeći oslobađajuću presudu njegov odvjetnik u završnom je govoru posjetio da je bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio kako je pokretanje istrage protiv Rončevića bio uvjet za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima s Europskom unijom.

Spornu nabavu kamiona u javnosti je 2005. tijekom predizborne kampanje prvi spomenuo tadašnji predsjednik Mesić. Mediji i oporba često su kupnju kamiona navodili kao primjer korupcije, a iz HDZ-a su odgovarali da je afera izmišljena. Sredinom veljače 2009. osnovano je i saborsko istražno povjerenstvo u kojem je HDZ-ova većina, bez oporbenih članova, zaključila da nije bilo nezakonitosti ili korupcije te da je Rončević oklevetan, a javnost dezinformirana.

Rončević je na čelu MORH-a bio od 2003. do početka 2008., kada je imenovan ministrom unutarnjih poslova, a s te je dužnosti smijenjen u listopadu 2008., nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak.

Rončević je nakon smjene aktivirao mandat u Hrvatskom saboru gdje je kao zastupnik vladajućeg HDZ-a, među ostalim, glasovao i za izmjene Zakona o kaznenom postupku kojim je sudsku istragu u korupcijskim slučajevima zamijenila tzv. državnoodvjetnička. Jedan od prvih slučajeva na kojem su nove odredbe primijenjene bila je upravo "afera kamioni", a Rončević je ostao zapamćen i po izjavi da sebi nikada neće oprostiti što je podigao ruku za te zakonske izmjene.(hina/metro-portal)

05.12.2010. 12:28:22
http://metro-portal.hr/sud-sutra-odlucuje-o-krivnju-roncevica-u-aferi-kamioni/52226/