Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2011. 10:45:00
VJEROVALI ILI NE

Sud prisiljen dati djevojčici ime zbog posvađanih roditelja

Roditelji bezimene djevojčice rastali su se prije njenog rođenja te se dvije godine nisu uspjeli dogovoriti oko toga kako će ju nazvati

Fotografija vijesti

Obiteljski sud u Australiji bio je prisiljen intervenirati i izabrati ime za dvogodišnju djevojčicu nakon što su se njezini roditelji rastali prije nego što je rođena, a pritom se do sada nisu uspjeli dogovoriti kako da ju nazovu.

Sud je na kraju odlučio da je prvo ime koje je odabrala majka dovoljno „dobro“ te da se djevojčica napokon registrira pod tim imenom.

Sudac Colin Forrest bio je zadužen da odluči kako razrješiti situaciju sa imenom te koliko će djevojčica vremena provoditi sa svakim roditeljem.

„Sklon sam vjerovati kako je očevo protivljenje imenu (kojeg je izabrala majka) još jedan primjer njegove odlučnosti da kontrolira majku i njeno roditeljstvo“ rekao je sudac.

Dodao je i kako bi se, u slučaju da na kraju ima dva imena, djevojčica vjerojatno navikla na takvu neobičnost i naučila se nositi s time u budućnosti. Ukoliko to bude željela, ništa ju ne sprječava da se odluči za samo jedno ime kad bude starija.

Budući da je djevojčica već napunila dvije godine, a još uvijek nije službeno registrirana, sud je smatrao potrebnim intervenirati u ovu neobičnu situaciju.

Sudac je saslušao majku koja je odabrala djevojčici ime zbog toga što ima značenje za nju. U namjeri da pomogne razrješiti ovaj problem, majka je ponudila ocu da dijete ima dva imena, kao kompromisno rješenje.

Otac je žestoko odbio ovaj prijedlog, tvrdeći da je odabrano ime bogohulno u njegovoj islamskoj religiji.

Sudac Forrest pročitao je izjavu sudskog vještaka, lokalnog imama, koji je ustvrdio kako ne postoje dokazi iz kojih bi se moglo zaključiti da je takvo ime doista uvredljivo u Islamu.

Na kraju je zaključio kako je dijete ionako već drugim ljudima poznato po imenu koje je odabrala majka i kako je i to još jedan razlog zbog kojih je donio ovu odluku.

15.07.2011. 10:45:00
http://metro-portal.hr/sud-prisiljen-dati-djevojcici-ime-zbog-posvadjanih-roditelja/61311/