Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2008. 03:40:39

Subota 26. travnja 2008.

Luka Modrić će se od ljeta češće ‘družiti’ sa Stevenom Gerrardom
Luka Modrić će se od ljeta češće ‘družiti’ sa Stevenom Gerrardom (Getty Images)

Od velebitskih padina do Buckinghamske palače

Prelazak Luke Modrića u londonski Tottenham najveći je transfer u hrvatskoj povijesti

U posljednjih desetak mjeseci iz Dinama su odlazili Eduardo, Ćorluka, Pokrivač i Schildenfeld... Zdravku Mamiću nije dugo trebalo za nagovoranje oko prodaje svojih igrača, samo je ispred imena Luke Modrića stavio znak ‘stop’. Zadranin je dugo vremena držao jezik za zubima, ali nakon što ga Dinamo nije htio pustiti prošle zime, konačno je došlo vrijeme da iskreno izrazio svoje mišljenje.

Posudbe u Mostaru i Zaprešiću

- Ne vidim se u novom euro-pokušaju - govorio je Modrić, a izvršni direktor više nije mogao ostati gluh na Lukine molbe za odlaskom. Mamići su ‘blagoslovili’ odlazak i nije dugo vremena prošlo da Modrić potpiše za neki drugi klub. ‘Pola Engleske’ se zanimalo za njega, ali, prema Modrićevim riječima, najkonkretniji je bio Tottenham. Dinamo je zaradio 21 milijun eura, a Luka će u džep spremati oko 2 milijuna eura po sezoni.

A platiti porez?Luka Modrić prodan je u Tottenham, ali država od toga neće dobiti ni kune. Prema zakonu, i ne treba dobiti. Naime, Dinamo je osnovan kao udruga građana i kao takav nije dužan platiti porez. Međutim, problem je u Mamićevoj menadžerskoj agenciji koja je porezni obveznik... U svakom slučaju nije loše za dečka koji je ne tako davno ‘glavu spašavao’ u Modriču, Trebinju, Tuzli... Zapravo, Modrićev put do ‘zvijezda’ je bio sasvim logičan. Svako napredovanje je sam zaslužio svojim igrama, nitko mu ništa nije poklonio. Modrićeva seniorska karijera počela je u Premijer ligi BiH, u mostarskom Zrinjskom. Iako je tada bio maloljetan, Luka se sjajno snašao u ligi u kojoj svaka momčad ima nekoliko Martina Taylora. Bio je proglašen najboljim igračem lige.

Ipak, ni to nije bilo dovoljno da se vrati u Dinamo, pa je Luka poslan na novu posudbu, ali u puno pitomije okružje - u Zaprešić. Kakva je to bila pogreška ‘modrih’ čelnika najbolje govori činjenica da se Inter do posljednjeg kola borio za naslov, a Dinamo je zavšio sedmi. Pogreška se pokušala ispraviti tijekom zimske pauze kada je Modrić vraćen u Maksimir, ali za popravljanje štete bilo je prekasno...

Međutim, u iduće tri godine Modrić je dokazao da je prejak i za ‘veliku hrvatsku scenu’. Dinamo se šetao HNL-om, ali izostao je europski rezultat. Zapravo, ta Europa je jedina crna točka Lukine karijere.

- Stalno se moram dokazivati. Ali, ne bojim se toga, to je život profesionalnog nogometaša - rekao je novopečeni londonski milijunaš.

Ramos inzistirao na Luki

Trener Tottenhama Juande Ramos znao je koga dovodi. Još kao trener Seville obožavao je najboljeg hrvatskog nogometaša, ali Andalužani nisu imali novaca za njega. Kada je Ramos došao u London, nije dugo razmišljao kada je slagao listu želja. Upravo je inzistiranje Ramosa odigralo jednu od presudnih uloga u transferu.

Trener odličan, grad fenomenalan, samo bi momčad mogla biti problematična. Modrić će ih gurnuti nekoliko mjesta gore, ali za konkurentnost najboljima u Engleskoj, Ramos će morati izvući ‘još jednog Modrića’. (V. Marinović)


Bolesni um sotonskog ocaZamislite sljedeću situaciju. Živite u malom, mirnom mjestu. Vaši prvi susjedi dokoni su penzići koji svakog dana odlaze po kruh i mlijeko, a u popodnevnim satima krate vrijeme igrajući šah. A onda, grom iz vedra neba. Sedamdesetrogodišnji umirovljeni elektrotehničar, koji vam je uvijek ljubazno zaželio dobar dan, u totalnom pomračenju uma vlastitu kćer na 24 godine zaključa u podrum. Zatim je nebrojeno puta siluje, napravi joj sedmero djece, jedno od njih, koje je umrlo, spali u kaminu, a troje na prevaru otme i odgaja ih kao da je sve u najboljem redu.

Uz to, u stankama između incesta i ‘normalnog’ obiteljskog života zaleti se do Tajlanda na opuštajuću masažu. Svaki normalan čovjek pomislio bi da se radi o sadržaju izopačenog horora. Pomislili bi tako i stanovnici mjesta Amstetten u Donjoj Austriji da im se ovaj scenarij nije odvijao pred kućnim pragom. Monstrum Josef Fritzl, umobolni akter ove stvarne priče, iživljavao se na svojoj kćeri Elisabeth. Njegova supruga, kojoj je nakon svakog sotonskog orgijanja sjedao za stol, navodno o ničemu nije imala pojma. Kada se zločin razotkrio, Josef F. samo je slegnuo ramenima dok su psiholozi, psihijatri, egzorcisti i ostali razglabali o tome što je to vodilo Fritzla. Egoziam? Potreba za tim da ima moć? Želja da bude superioran? Zar je to ikoga briga? Osim što čovjeku ponekad bude žao što su vremena surove inkvizicije već odvano prošla... (Maja Bolanča)  


Slovenski pogranični igrokazJoš jedan politički igrokaz održan je na hrvatsko-slovenskoj granici, točnije na mostu u Plovaniji. Ovaj put lošu režiju potpisao je  bivši potpredsjednik slovenske vlade Marjan Podobnik, sadašnji vođa udruge Zavod 25. lipnja 1991. Dvjestotinjak slovenskih prosvjednika predvođenih Podobnikom namjeravalo je prijeći na lijevu stranu rijeke Dragonje, na područje Republike Hrvatske, ne bi li održali skup i uklonili žardinjere kojima su kontroverznom Jošku Jorasu hrvatske vlasti onemogućile dolazak do kuće mimo graničnoga prijelaza Plovanije. U naumu ih je spriječila hrvatska interventna policija, a iako se u kratkom naguravanju činilo da će situacija izmaći kontroli, to se nije dogodilo. Među prosvjednicima su bili i Zmago Jelinčič, Joško Joras i njegov odvjetnik Danijel Starman. (AKM)

02.05.2008. 03:40:39
http://metro-portal.hr/subota-26-travnja-2008/6646/