Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2008. 11:25:26
Papa u Australiji

"Stvorite novo doba nade za čovječanstvo"

Papa Benedikt XVI. izjavio je u nedjelju da se "duhovna pustoš" širi svijetom

Papa pozdravlja kardinale ispred 400.000 hodočasnika u Sydneyu
Papa pozdravlja kardinale ispred 400.000 hodočasnika u Sydneyu (afp)
U govoru na hipodromu u Sydneyu pred 400 tisuća ljudi na kraju tjedna katoličke mladeži, 81-godišnji je Papa poručio mladima da budu pokretači promjena jer "svijet treba obnovu", javlja Associated Press.

Na početku posljednjega punog dana koji provodi u Australiji, Papa je helikopterom preletio tisuće hodočasnika koji su cijelu noć bdjeli uoči papinske mise na otvorenom kojom su i službeno završili Svjetski dani mladih. Misa je bila vrhunac šestodnevnog okupljanja mladih katolika iz svih dijelova svijeta.

"U mnogim se društvima uz materijalno blagostanje širi duhovna pustinja: unutrašnja praznina, neimenovani strah, tihi očaj", prenosi Reuters Papine riječi.

Papin posjet Australiji ostat će zapamćen po isprici australskim žrtvama seksualnog nasilja koje su počinili svećenici.

Benedikt XVI. okupljenima je rekao kako u Australiji, "krasnoj južnoj zemlji Svetoga Duha, svi smo mi u ljepoti prirode doživjeli nezaboravnu nazočnost i snagu duha", prenila je njemačka agencija dpa.

Duboko se ispričavamo zbog zla nanijetog seksualno zlostavljanoj djeci

Isprikom onima koje su katolički svećenici seksualno zlostavljali Crkva se pobrinula da kad Papa u ponedjeljak otputuje iz Australije, neke žrtve osjete utjehu, a neke da je na njihove zahtjeve odgovoreno, javlja DPA.

U subotu je Papa na skupu biskupa govorio o "stidu koji smo svi osjećali i koji je posljedica seksualnog zlostavljanja te o nužnosti kažnjavanja krivaca.

"Ta zlodjela koja su golema izdaja povjerenja, zaslužuju jednoglasnu osudu", rekao je Benedikt. "Izazvala su velike patnje i naštetila Crkvi", dodao je.

20.07.2008. 11:25:26
http://metro-portal.hr/stvorite-novo-doba-nade-za-covjecanstvo/10031/