Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2017. 15:02:00
MA DA?

Stvarno postajemo sve gluplja vrsta

Ako vam se čini da su ljudi oko vas sve manje pametni, nažalost moramo potvrditi da ste u pravu, a evo kako to objašnjavaju znanstvenici

Glup, gluplji, glup do bola! :)
Glup, gluplji, glup do bola! :) (Arhiva)

Ljudska glupost je beskonačna, baš kao i svemir, reče davno jedan mudar čovjek i - pokazalo se da je u pravu i da to nije samo podcjenjivački pogled na svijet jednog genija.

Naime, istraživanje koje je provedeno na preko 100 tisuća Islanđana rođenih između 1910. i 1990. godine pokazalo je da je gen odgovoran za obrazovna postignuća u opadanju i da, što je još gore, njegovi nositelji prosječno imaju manje djece.

Naime, nositelji tog gena imaju viši kvocijent inteligencije, no kako se u prosjeku kasnije odlučuju za osnivanje obitelji, imaju manje djece.

Rezultat - pad kvocijenta inteligencije u populaciji koji se na prvu čini malen, barem u evolucijskim okvirima, no svejedno je značajan - 0.01 standardna jedinica u desetljeću.

Ukratko, na djelu je negativna selekcija koja je, vjeruju znanstvenici, rezultat zajedničkog djelovanja gena i okoline, što ipak daje svjetlo na kraju tunela - trend bi se mogao promijeniti u slučaju promjene društveno-ekonomskim prilika.

Stoga, ako zastupate tezu da su svi rođeni nakon vas gluplji u prosjeku i da je vaša generacija bila vrhunac evolucije - mogli biste stvarno biti u pravu....

20.01.2017. 15:02:00
http://metro-portal.hr/stvarno-postajemo-sve-gluplja-vrsta/102605/