Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2014. 16:35:00
OBAVEZNO :)

Stvari koje trebamo izbaciti iz kuće

Početak nove godine uvijek je dobro vrijeme za jedno generalno čišćenje koje će našem životnom prostoru udahnuti novu, svježu energiju

Napravite reda u ormaru
Napravite reda u ormaru (Arhiva)

Nova godina odlično je vrijeme za reorganizaciju i čišćenje, pa su na iVillage napravili popis stvari kojih bi se trebali riješiti u suradnji sa stručnjacima za organizaciju životnog prostora. Nakon jedne opsežne akcije, životni će vam prostor izgledati bolje, a da ne govorimo koliko ćete se bolje osjećati.

Prvo se bacite na ormare s odjećom i ispraznite ih potpunosti. Bez sentimenta riješite se sve odjeće koju ne nosite, jer za to postoje dobri razlozi - premala vam je ili je izašla iz mode, ili ste potpuno promijenili stil. Spakirajte i odnesite u najbliži Caritas ili Crveni križ, netko će vam biti jako zahvalan.

Račune od režija i dokumente treba čuvati, no sve na jednom mjestu i organizirano. Ispraznite sve ladice, police, kutijice i džepove, složite sve uredno u dvije - tri kutije na koje ćete napisati što je unutra.

Kemijske olovke, flomasteri i slične pisalice koje odavno ne rade, a nalaze se na svakom koraku odmah moraju van, a s njima i svi mogući dijelovi električnih uređaja koji ne rade. Njih odložite u najbližem reciklažnom dvorištu, zajedno s pripadajućim kabelima koji vam sigurno nikad više neće trebati.

Zatim se bacite na kuhinju i pogledajte sve rasparene stvari koje zapravo ne koristite - stare lonce bez poklopaca, otkrhnute šalice, usamljene tanjure i sve slične stvari.

Kad ste već tamo, izvadite sve iz smočnice ili gdje već držite zalihe i riješite se svega čemu je istekao rok trajanja, a usput ispraznite i ormarić s lijekovima i istu čistku provedite u njemu. Lijekove odložite u za to pripremljene kontejnere u ljekarnama. 

Slijedi kupaonica i pregled šminke. I ona ima rok trajanja i bolje da ne znate što vam se sve loše može dogoditi ako je koristite. Stoga - smeće.

Reda napravite i u dječjoj sobi po istom principu kao i u ormaru s odjećom - što se ne koristi, poklonite nekom, proslijedite manjem djetetu od prijatelja ili dajte u Caritas ili Crveni križ, djeca slabijeg imovinskog stanja bit će presretna s igračkama.

Knjige su posebna priča, no i tamo mora biti reda, stoga, makar pobrišite prašinu s njih, a za kraj još jednom obiđite sve mračne zakutke u koje trpate gluposti koje ste sačuvali "jer će vam jednom zatrebati", pa napravite reviziju.

Nemojte pasti u nesvijest kad na kraju cijele priče ustanovite da ste izbacili nekoliko kubika stvari iz kuće, a nakon toga si natočite piće, sjednite i uživajte u novoj, čistoj atmosferi vašeg doma. 

17.01.2014. 16:35:00
http://metro-portal.hr/stvari-koje-trebamo-izbaciti-iz-kuce/82759/