Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2013. 21:31:00
OPREZ

Stvari koje nije dobro dijeliti s drugima

Higijena bi uvijek trebala biti na prvom mjestu, kako biste sačuvali i svoje i zdravlje drugih, preporučuju stručnjaci

Nemojte baš sve dijeliti
Nemojte baš sve dijeliti (Arhiva)

Osim nalivpera, britvica i žene, postoji još nekoliko stvari koje nije dobro dijeliti s drugima kako bi sačuvali zdravlje i jednog i drugog. Higijenske su navike pola zdravlja, kažu stari ljudi, a ovi savjeti trebali bi predstavljati drugu polovinu.

Tako, za početak, nemojte dijeliti sapun s drugima, bez obzira radi li se o običnim ili super/turbo antibakterijskim. Naime, pjena na sapunu se ne osuši do kraja nakon korištenja i može biti puna bakterija koje će zaraziti sljedeću osobu koja ga koristi.

Bilo koji predmet koji je u dodiru s kosom ne bi trebalo dijeliti, kao što su četke, češljevi, kacige ili kape, jer se uši na taj način vrlo učinkovito prenose s osobe na osobu. 

Kako naš znoj zapravo nema mirisa, nego bakterije na koži, dijeljenje dezodoransa također može vama ili nekome drugome prenijeti nove bakterije koje će uzrokovati neugodne mirise, pa izbjegavajte takve kombinacije, naravno ako se radi o roll-on ili stick dezodoransima.

Maskare, ruževi i ostala šminka treba biti samo vaša i ne smijete je dijeliti s drugima, jer se na taj način može zaraditi i herpes koji je vrlo neugodan. Grickalicama i škaricama za nokte mogu se lako prenijeti gljivice, a o četkicama za zube ne treba ni govoriti, to je vjerojatno jasno samo po sebi.

No, jednako tako ne bi se smjela dijeliti ni pića, jer bakterije koje uzrokuju herpes, meningitis, prehladu i upalu grla lako možete prenijeti nekom drugom ili ih dobiti jednim jedinim gutljajem iz boce ili čaše koja nije vaša.

Na isti se način ponašajte i prema naušnicama i slušalicama, putem kojim možete zaraditi vrlo neugodne zdravstvene probleme.

06.10.2013. 21:31:00
http://metro-portal.hr/stvari-koje-nije-dobro-dijeliti-s-drugima/80887/