Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2018. 15:29:00
RADI SE

Stvaramo STEM generaciju!

Najbolja potvrda uspješnosti projekta "Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama" odlični su rezultati prvog natječaja, provedenog u siječnju i veljači ove godine na temu „Pametna rasvjeta"

Pametna rasvjeta za dom
Pametna rasvjeta za dom (HT)

Pomažući u pripremi Hrvatske za novi val tehnoloških promjena, Hrvatski Telekom značajno pridonosi popularizaciji STEM znanja i vještina te primjeni suvremenih tehnologija u svim segmentima života. To je cilj i donacijskog natječaja putem kojeg HT kontinuirano nagrađuje i podržava najbolje STEM projekte u Hrvatskoj.

Tako je prošle godine HT, između ostalog, donirano 300.000 kuna Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) za projekt  "Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama".

U projekt je uključeno više od 100 škola diljem Hrvatske kojima je, zahvaljujući financijskoj potpori HT-a, osigurana atraktivna Internet of Things (IoT) oprema. Uz ovu opremu i edukaciju nastavnika, ostvareni su temeljni preduvjeti za osposobljavanje učenika i poticanje njihove kreativnosti u pronalaženju pametnih IoT rješenja.

Najbolja potvrda uspješnosti projekta  "Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama" odlični su rezultati prvog natječaja, provedenog u siječnju i veljači ove godine na temu „Pametna rasvjeta". Na natječaj se prijavilo čak 88 učeničkih timova iz osnovnih i srednjih škola, a radovi su iznimno inovativni - od pametne kućne i filmske rasvjete pa sve do sustava rasvjete koji štede energiju pri osvjetljavanju ulica i parkinga. Svaki prijavljeni rad ujedno je i edukacijski materijal, kako bi sve školske ustanove koje imaju IoT opremu mogle replicirati uspjehe drugih ekipa i kroz njih još više naučiti o Internetu stvari.

Svi radovi pristigli na ovaj prvi natječaj - na temu „Pametna rasvjeta" - izrazito su kvalitetni. Ocjenjivačko povjerenstvo doista je imalo vrlo težak zadatak izabrati najbolje radove po kreativnosti i prezentaciji rješenja. Vjerujem kako nas čeka uzbudljiv nastavak ove priče te da će i idući natječaji donijeti mnogo inovativnih rješenja naših malih kreativaca", rekao je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

„Oduševljeni smo velikim odazivom učenika na natječaj i njihovim iznimno kreativnim IoT rješenjima. To znači da je Hrvatski Telekom na dobrom putu i da imamo ključnu ulogu u stvaranju STEM generacije koja već danas utječe na brži ulazak Hrvatske u digitalno doba", istaknula je Nina Išek Međugorac, direktorica HT-ovih Korporativnih komunikacija.

Pametna rasvjeta u kući je najbolje kreativno rješenje

Za najbolje kreativno rješenje odabran je rad Pametna rasvjeta u kući, O.Š. Franje Krežme. Projekt prikazuje različite načine upravljanja rasvjetnim tijelima u određenim prostorijama. Za uključivanje i isključivanje te za jačinu rasvjete unutar određene prostorije korišteni su razni senzori. Cjelokupan sustav je povezan na Internet korištenjem aplikacije Blynk te je moguće udaljeno upravljati sa svim rasvjetnim tijelima zasebno. Također moguće su i dodatne kombinacije i dopune ovog sustava.

Što o ovom rješenju kažu autorice pogledajte u video prilogu na ovoj stranici.

16.03.2018. 15:29:00
http://metro-portal.hr/stvaramo-stem-generaciju/110913/