Metro-portal.hr

objavljeno 31.01.2011. 19:07:41
BUDUĆNOST PRAVA MORA

Studija hrvatskog znanstvenika objavljena u uglednom časopisu

Studija Davora Vidasa, nakon 32 godine, prvi je tekst o međunarodnome pravu mora objavljen na stranicama "Philosophical Transactions"

Davor Vidas
Davor Vidas (Jadran Babić, CROPIX)

Znanstvena studija hrvatskoga stručnjaka za međunarodno pravo i direktora Odjela za pomorstvo i pravo mora na norveškom Institutu "Fridtjof Nansen" dr. Davora Vidasa, objavljena je u najnovijem broju serije "A" uglednoga engleskoga znanstvenog časopisa "Philosophical Transactions of the Royal Society".

Vidas u znanstvenom članku "Antropocen i međunarodno pravo mora", objavljenom u sklopu tematskog broja časopisa "Antropocen - nova geološka epoha u povijesti Zemlje?", analizira implikacije geoloških spoznaja za dosadašnji razvoj i buduće perspektive prava mora, prenosi Hina.

Radove su u tome tematskom broju objavili svjetski stručnjaci iz različitih znanstvenih disciplina, među kojima i Paul Crutzen, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, za otkrića vezana uz Zemljin ozonski omotač.

Časopis "Philosophical Transactions" je periodičko izdanje "Royal Society", engleske inačice akademije znanosti, a budući da bez prekida izlazi od 1665., najstariji je znanstveni časopis u svijetu. "Philosophical Transactions" poznat je i po tome što je uveo anonimnu recenziju pri objavi znanstvenih članaka, poslije u znanosti prihvaćenu kao standard. Na stranicama tog časopisa svoje je prve važne radove objavio Isaac Newton, a poslije su u njemu objavljivali Charles Darwin, Michael Faraday i mnogi drugi poznati svjetski znanstvenici.

Po riječima Davora Vidasa, objava tematskog broja časopisa "Philosophical Transactions" o antropocenu potaknuta je nedavnim osnutkom međunarodne Radne skupine za antropocen u sklopu Međunarodne komisije za stratigrafiju sa zadaćom da razmotri znanstveno opravdanje za službeno prihvaćanje antropocena kao novog razdoblja u geološkoj povijesti Zemlje.

Međunarodna Radna skupina za antropocen sastavljena je od dvadesetak geologa te ostalih stručnjaka, među kojima je Davor Vidas, koji sudjeluje s obzirom na znanost međunarodnog prava i moguće pravne implikacije antropocena.

Studija Davora Vidasa, nakon pune 32 godine, prvi je tekst o međunarodnome pravu mora objavljen na stranicama časopisa "Philosophical Transactions", nakon članka poznatoga engleskog diplomata Sir Rogera Jacklinga, objavljenog u tom časopisu 1978., u doba Treće konferencije UN-a o pravu mora.

31.01.2011. 19:07:41
http://metro-portal.hr/studija-hrvatskog-znanstvenika-objavljena-u-uglednom-casopisu/54780/