Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2010. 21:00:00
DEUTSCHE WELLE

Studij po Bolonji - kako spojiti učenje i posao?

Ne uspijevaju svi studenti uspješno spojiti napornu studentsku svakodnevicu i rad, pogotovo dobrotvorni

Studenti
Studenti (Shutterstock/Deutsche Welle)

Prvostupanjski studij po novom, bolonjskom sustavu visokoškolskog obrazovanja, vrlo je intenzivan. Puna satnica ostavlja malo vremena za bilo što izvan studijskih aktivnosti. Ako se i nađe koja slobodna minuta, ona se iskoristi za rad jer studij u većini europskih zemalja predstavlja velik trošak.

Sve to skupa ostavlja malo prostora za dobrovoljan, socijalno intenzivan rad, odnosno nešto u čemu su nekada studenti prednjačili. No, još uvijek ima studenata koji unatoč zgusnutoj satnici pronađu vremena za društveno korisne aktivnosti, piše Deutsche Welle.

Jedna od njih je Méria, Francuskinja na studiju u Njemačkoj: "Dobrovoljnim radom sam se bavila i kod kuće u Francuskoj i mislim da je to izvrsna prilika za skupljanje iskustava i za vidjeti kako je to raditi bez jakog pritiska što je inače slučaj u 'normalnom' radnom svijetu. Ja mogu sama po svojoj volji voditi svoj projekt. Osim toga mislim da se država ne može sama brinuti o svemu i mislim da je dobro da ta područja ostaju dobrovoljcima", kaže Méria.

Mnogi studenti, uprkos zgusnutoj satnici, moraju raditi

Ova Francuskinja , koja u Bonnu studira književnost, prije pola godina je saznala za inicijativu "Europa podučava". Odmah se oduševila ovim projektom koji studente koji su na razmjeni šalje u osnovne škole u kojima pomažu u poduci. Učenici na taj način dolaze u kontakt s različitim europskim kulturama. Méria naravno podučava francuski. Učenicima je rad s Mériom očito vrlo zabavan.

No, pored dobrovoljnog rada u školi koji Mérii pomaže u skupljanju radnog iskustva ona daje i privatnu poduku jer od nečeg se mora i živjeti. S učenicima tako uvježbava kazališnu predstavu kroz koju oni uče jezik. "Mislim da su učenici oduševljeni francuskim. Nekako imam osjećaj da se pritom zabavljaju što je dobro jer kroz puko učenje na početku uvijek postoji neki otpor prema jeziku", smatra Méria.

Malo slobodnog vremena

Méria kroz projekt "Europa podučava" upoznaje ne samo druge strane studente koji borave u Njemačkoj nego se direktno sučeljava s kulturom i mentalitetom zemlje u kojoj trenutno živi.

"Zapravo do sada nisam imala pojma kako funkcionira njemački obrazovni sustav. Sada si čak mogu zamisliti da bih ostala raditi u ovoj zemlji jer su djeca ovdje malo slobodnija i spontanija nego kod kuće", kaže Méria.

Nažalost, ne uspijevaju svi studenti uspješno spojiti napornu studentsku svakodnevicu i dobrovoljni rad. Méria je tu u maloj prednosti pred mnogim drugim kolegama jer studira preko programa Erasmus i zato nema toliko obveza kao njezini kolege koji studiraju na redovitom prvostupanjskom studiju. Od viška slobodnog vremena profitira i direktorica osnovne škole u kojoj Méria radi. Za svoj angažman Méria ne dobiva novac ali zato stječe nova iskustva i certifikat koji joj može pomoći u daljnjoj karijeri.

"Stvar je u tomu da i moji roditelji dolaze iz jedne druge zemlje tako da sam je odrasla u dvije kulture. To je, ja mislim, ipak velika prednost i moja je želja da djeca shvate da je francusko društvo miješano. Tako je npr. učiteljica francuskog na ovoj školi također Francuskinja ali ona je za razliku od mene bijela. Djeca tako uče da je Francuska raznolika zemlja", zaključuje Méria.

Izvor: Deutsche Welle

12.06.2010. 21:00:00
http://metro-portal.hr/studij-po-bolonji-kako-spojiti-ucenje-i-posao/42441/