Metro-portal.hr

objavljeno 01.11.2010. 19:20:13
(NE)PRAVDA

Studenti zavezali oči za Luku Ritza

Performansom ''(ne)Pravda je slijepa'' studenti su pozvali sve nadležne da spriječe slučajeve poput tragično preminulog Luke Ritza

Studenti zavezali oči za Luku Ritza
Studenti zavezali oči za Luku Ritza (Drago Sopta/Cropix)

Studenti Umjetničke akademije u Splitu i njihovi prijatelji su ispred Općinskog kaznenog suda - Odjela za mladež u Zagrebu i Županijskog suda u Splitu performansom ''(ne) Pravda je slijepa'' upozorili na nasilje među mladima i pozvali nadležne da učinkovitije spriječe slučajeve poput onog Luke Ritza.

"Ovo je naša reakcija na male kazne koje se pred našim sudovima izriču nasilnicima i počiniteljima kaznenih djela, posebice maloljetnicima. Krajnje je vrijeme da sudovi nasilnicima počnu izricati pravedne kazne", poručili su mladi studenti ispred splitske palače pravde.

"Slučaj Luke Ritza je nažalost samo jedan u nizu, ali nevjerojatno eklatantan primjer da su policija i pravosuđe, dvije institucije koje obavljaju najodgovorniji i najvažniji posao za očuvanje reda i stabilnosti u društvu kao i za stvaranje i očuvanje društvenih vrijednosti, spore i neučinkovite", poručili su performeri u Zagrebu.

Njih desetero stajali su dvadesetak minuta zavezanih očiju ispred Općinskog kaznenog suda - Odjela za mladež u Zagrebu. Oči su neki pokrili kravatama jer je kravata, kako su rekli, "poveznica i simbol ljudi koji odlučuju o našoj budućnosti".

Na svima nama je odgovornost da se potrudimo da Luka Ritz ne bude samo jedno od lica koje smo jedan dan gledali na naslovnici, rekli su student Tomislav Ladišić i Buga Cvjetanović, ističući osobito odgovornost obitelji. Performeri su podsjetili da je prije nekoliko dana Općinski kazneni sud u Zagrebu napokon donio presudu u slučaju premlaćivanja Luke Ritza koje je završilo smrću.

Budući da je sud donio tek nepravomoćnu presudu, želja nam nije izraziti nezadovoljstvo presudom, već simbolički progovoriti o sve većem broju slučajeva nasilja među mladima, čiji epilog upućuje na to da se nasilje tretira kao nešto što je u našem društvu normalno i nosi samo minimalne sankcije. Dodali su kako tom akcijom odaju i počast ubijenim vršnjacima. (hina/metro-portal)

01.11.2010. 19:20:13
http://metro-portal.hr/studenti-zavezali-oci-za-luku-ritza/50568/