Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2014. 10:05:00
EPS

Studenti posjetili Bruxelles

Zbog interesa kako rade Europske institucije hrvatski studenti Europskih poslovnih studija posjetili Bruxelles

Studenti upoznali rad europskih institucija
Studenti upoznali rad europskih institucija (Andrea Todorić)

Studenti magistarskog studijskog programa Europskih poslovnih studija slovenskog sveučilišta Alma Mater Europaea , koje od prošle godine djeluje i u Hrvatskoj, ovih dana imali su priliku posjetiti Bruxelles, glavno sjedište europskih država kako bi se upoznali sa radom dviju najvećih europskih institucija - Europskom komisijom i Europskim parlamentom gdje su uz europske političare imali priliku poslušati izlaganja hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice te veleposlanika Republike Hrvatske u Belgiji Marija Nobila.

Hrvatskim studentima time je prezentiran rad zastupnika Europskog parlamenta i povjerenika Europske komisije a gđa Dubravka Šuica objasnila je svoju ulogu kao zastupnika u Europskom parlamentu te obrazložila kako bez obzira na stranačku pripadnost hrvatski zastupnici u parlamentu djeluju zajednički u promicanju politike obrazovanja i prilagodbe rada na europskom tržištu.

Hrvatska je iza Grčke i Španjolske na trećem mjestu u Europskoj Uniji po nezaposlenosti mladih - kazala je Šuica. Oko 60 milijuna eura namijenjeno je poticanju zapošljavanja mladih, a dodatnih 60 milijuna eura bit će raspodijeljeno za pomoć mladima.

Veleposlanik Mario Nobilo ističe kako su hrvatski ciljevi prije svega pomoć susjedima oko ulaska u EU i stabilni susjedski odnosi a od Hrvatske se očekuje promicanje europske politike prema jugoistoku Europe. Također jedan od ciljeva je maksimalno korištenje Eu fondova , između ostalog i za infrastrukturu, konkretno Pelješkog mosta - ističe Šuica.

Studenti Europskih poslovnih studija čiji je budući rad usmjeren na izradu projekata posebno su zainteresirani za mogućnost povlačenja novca iz EU fondova. U razdoblju od 2014.- 2020. godine Hrvatska bi iz EU fondova mogla izvući poprilično novca a to će ovisiti o dobroj pripremljenosti projekata. Stoga za dobivanje sredstava iz proračuna EU hrvatski studenti mogli bi imati pune ruke posla.

Piše: Andrea Todorić
22.02.2014. 10:05:00
http://metro-portal.hr/studenti-posjetili-bruxelles/83430/