Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2009. 18:15:00
reagirala i policija

Policajci raznosili studente ispred Ministarstva znanosti

VIDEO - Hrvatska je doživjela scene uobičajene za prosvjede, policija pokušala odnijeti studente s ulaza u Ministarstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Šime Šokota/CROPIX)

Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u obrazovanju i postojećim sustavom, oko 300-ak studenata Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti okružilo je držeći se za ruke zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Nešto prije toga mladi su intelektualci sjeli ispred zgrade i počeli stavljati kuverte sa svojim zahtjevima pred ulazna vrata. Kao i od samog početka, traže da se visokoškolsko obrazovanje financira državnim novcem kao i da se uvede moratorij na smanjivanje upisnih kvota za preddiplomski studij.

Iako je prosvjed najavljen kao miran, studenti nisu dopustili ljudima da izađu iz zgrade, a bolje nisu prošli ni slučajni prolaznici. U jednom je trenutku izbila svađa s djelatnicima Ministarstva; neki od njih vikali su na prosvjednike nazivajući ih stokom.

Čak je došlo i do naguravanja nakon što su dvije osobe pokušale napustiti zgradu. Jedna od djelatnica Ministarstva pravdala se kako je vikala na prosvjednike jer su je vrijeđali i onemogućili joj da na vrijeme stigne po dijete koje se nalazilo u vrtiću.

Na mjesto prosvjeda došla je i policija koja je razbila studentsko okruženje i pustila ljude da iziđu iz zgrade.

Okruženje je razbijeno klasičnom metodom odnošenja prosvjednika, koji su se držali junački, kao da im je to već stoti prosvjed. Bježanja nije bilo, jednostavno su mirno sjedili i čekali da ih policajci odstrane.

01.12.2009. 18:15:00
http://metro-portal.hr/studenti-okruzili-zgradu-ministarstva-znanosti/27639/