Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2008. 23:26:46

Studenti ne odustaju od prosvjeda

Fakulteti sustavno ignoriraju njihove zahtjeve vezane uz provedbu bolonje, tvrde studenti

Fotografija vijesti

Unatoč jučerašnjem sastanku s ministrom znanosti obrazovanja i sporta Draganom Primorcem organizatori studentskog prosvjeda najavili su da će sutra ipak u većini hrvatskih gradova izići na ulice i prosvjedovati protiv loše provedbe Bolonjskog procesa.

Ministar Primorac susreo se jučer s predstavnicima Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Razgovarali su o problemima i zahtjevima studenata u svezi provedbe Bolonjskog procesa, koje su do sada, po riječima studenata, visoka učilišta sustavno ignorirala. Ministar Primorac je podržao zahtjeve studenata za poboljšanjem kvalitete nastave te najavio da će danas na izvanrednoj sjednici Rektorskoga zbora zatražiti da rektori poduzmu konkretne akcije kako bi se riješilo sustavno ignoriranje visokih učilišta kad je riječ o problemima i zahtjevima studenata u provedbi Bolonjskog procesa.

Studenti u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Karlovcu, Rijeci, Šibeniku i Splitu sigurno će prosvjedovati, dok u Zadru ne očekuju masovnija okupljanja, a predsjednik udruge Aktivni student, Željko Primorac, kaže da su prosvjedi politički motivirani.

Kvote neupitneMinistar Primorac ponovio je da se kvote za diplomske studije neće smanjivati te potvrdio da će, za svakoga studenta koji bude nastavio svoje školovanje na diplomskoj razini, troškovi školarina za tu razinu studija biti u cijelosti pokriveni iz državnoga proračuna. 

- Ne želimo se u to miješati jer to okupljanje ima političku pozadinu, odnosno organizira se s političke strane - izjavio je Željko Primorac, ne želeći se konkretno očitovati o svojoj tvrdnji. Predsjednik AKSTU dodaje kako će oni organizirati u Zadru prosvjede za tjedna ili dva dana jer je razlog opravdan, ali neće imati nikakvu ulogu u okupljanjima najavljenim za srijedu.

Premda je splitski Studentski zbor tvrdio da studenti neće izaći na ulice, od studentskog Odbora za prosvjed doznaje se da će biti prosvjeda.

- Studentski zbor ne predstavlja sve splitske studente, ne znamo niti kako je izabran niti za čije se interese zalaže. Ako se još tijekom dana ne uspostavi suradnja njihovih predstavnika s prosvjednim odborom, ni sveti Duje nas neće spriječiti da izađemo na ulice i pridružimo se zahtjevima ostalih hrvatskih studenata - kategoričan je Pensa.

U Varaždinu i Osijeku sve je spremno za sutrašnji  prosvjed, a tamošnji organizatori kažu da su skup prijavili policiji te da i u jednom i drugom gradu očekuju oko 500 prosvjednika. Na Facebooku je u grupi Studentska revolucija do danas registrirano 1500 članova. (METRO/EPEHA) 

05.05.2008. 23:26:46
http://metro-portal.hr/studenti-ne-odustaju-od-prosvjeda/6726/