Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2009. 14:50:32
BOLONJSKI MODEL

Studenti FER-a prosvjedovali zbog diplomskih

Prosvjednici upozoravaju na nepravedno razdvajanje preddiplomskog i diplomskog studija, odnosno uvjeta upisa na diplomski studij

(Dragan Matić/CROPIX)

Studenti zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, njih oko 200, danas su prosvjedovali ispred zgrade fakulteta u Unskoj ulici. Pod geslom 'FER nije fer' i 'Svi su pozvani! Zajedno smo jači!', studenti su se oko 12 sati okupili ispred fakulteta i na mirnom prosvjedu zahtijevali promjenu natječaja za upis na diplomski studij FER-a.

Povod prosvjeda je nedavno objavljeni natječaj za upis u diplomski studij koji je raspisalo Fakultetsko vijeće FER-a. Na upisu bi se vrednovao prosjek ocjena u preddiplomskom studiju i vrijeme studiranja. Svi prvostupnici koji su studirali dulje od četiri godine moraju na prijemni ispit, koji će se održati u veljači iduće godine.

Kako pojašnjavaju na svom webu, problem je nastao u načinu na koji je vodstvo fakulteta odvojilo 'bolonjski' preddiplomski i diplomski studij, te svoje studente prilikom upisa diplomskog studija stavila u nepovoljniju poziciju nego studente s drugih fakulteta, a posebno ih smeta i retroaktivno djelovanje odluke prema kojoj je jedan od kriterija za upis na diplomski studij rezultat na prijemnom ispitu za preddiplomski studij.

Problematičnom se smatra odluka prema kojoj "diplomski studij na Fakultetu može upisati osoba koja je završila odgovarajući preddiplomski studij kojim je stekla najmanje 180 ECTS bodova. Svi studenti FER-a upisani na preddiplomski studij do uključivo 2008. godine, a koji su stekli pravo na upis, izravno se upisuju na diplomski studij po studijskom programu FER-2. Svi ostali studenti FER-a te studenti međunarodno akreditiranih ili partnerskih fakulteta koji su preddiplomski studij završili u roku od 4 godine (8 semestara) izravno se upisuju na diplomski studij po studijskom programu FER-2."

Studenti tvrde kako je, usprkos njihovom protivljenju, uprava FER-a 20. veljače 2008. donijela odluku o razredbenom postupku za diplomski studij koji se temelji na provjeri znanja studenata i njihovom dosadašnjem uspjehu na preddiplomskom studiju. Pojašnjavaju kako problem leži u činjenici da se uvjeti upisa na diplomski studij direktno vežu za uspjeh na preddiplomskom studiju te studenti stoga drže da su ti uvjeti morali biti objavljeni prilikom njihova upisa preddiplomskog studija te da na ovaj način odluka djeluje retroaktivno.

Uprava fakulteta i Fakultetsko vijeće djelomično su priznali svoje greške te su prihvatili dio studentskih zahtjeva i to onaj prvi koji se tiče promjene uvjeta samog razredbenog ispita i promjene uvjeta oslobađanja od istog. No, glavni prijedlog o oslobađanju trenutnih generacija od prijemnog ispita nije prošao.

Studenti, koji su se nakon iscrpljivanja svih drugih metoda odlučili za prosvjed, zaključuju kako je glavni razlog njihovog nezadovoljstva taj što im pri upisu preddiplomskog studija nije rečeno da će uspjeh na njemu biti na ikakav način vezan za upis diplomskog studija. Jedini uvjet koji se predstavljao kao uvjet upisa na diplomski studij bio je stjecanje 180 ECTS bodova, dakle završetak preddiplomskog studija te stoga drže da je u najmanju ruku nepošteno da im nakon 4 godine studiranja fakultet obznanjuje da će uvjet upisa na diplomski studij biti prosjek ocjena i duljina studiranja.

Studenti su ustvrdili i kako je pozadina problema dogovor i sprega između raznih tvrtki i fakulteta jer poslodavac prvostupnika može platiti daleko manje od onoga koji završi diplomski studij.

08.07.2009. 14:50:32
http://metro-portal.hr/studenti-fer-a-prosvjedovali-zbog-diplomskih/19359/