Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2009. 12:39:23
predsjednik mesić:

"Studenti, dosta je bilo!"

Predsjednik preporučuje ponovne prosvjede ako ovi ne rezultiraju odgovarajućim odlukama

Fotografija vijesti

Predsjednik Republike Stjepan Mesić poručio je danas studentima koji blokiraju nastavu na hrvatskim fakultetima da su poruku poslali i da je trenutak da se vrate svojim obvezama.

Mesić je odgovarao na novinarska pitanja nakon govora kojim je u Zagrebu otvorio konferenciju "Proširenje EU: pet godina poslije - postignuća i iskustva".

Na pitanje bi li studentima koji već danima blokiraju nastavu na mnogim hrvatskim fakultetima preporučio nastavak prosvjeda ili pregovore s Ministarstvom, Mesić je odgovorio kako je svaki prosvjed i svako javno izražavanje mišljenja znak demokracije neke zemlje.

No, ustvrdio je kako prosvjedi ne bi trebali ići u nedogled.

"Kad se pošalje poruka na adresu na koju se želi poslati, time je, ja smatram, ispunjen cilj", rekao je Mesić.

Po Predsjednikovim riječima, onaj tko je poruku dobio treba je razmotriti i donijeti odgovarajuće odluke, a ako njima nije zadovoljan onaj koji je poruku poslao, može ponovno pokrenuti cijeli proces kako bi se došlo do dogovora.

"Što znači 'inzistiranje do ispunjenja ciljeva'? Znači li to da studenti neće studirati, da sutra nećemo imati stručnjake koji će rješavati probleme ove zemlje". Do kada tu poruku treba slati u kontinuitetu i kad će se smatrati da je poslana? upitao se predsjednik države.

Ponovio je da se zalaže da se poruka pošalje, da se iza nje čvrsto stoji i da se odrede oni koji će o tome razgovarati s relevantnim partnerima, ali i da se studenti vrate u učionice.

Iako je napomenuo kako ne želi uspoređivati, podsjetio je na sličnu situaciju u kojoj je, kao student, i sam sudjelovao, odnosno na studentski štrajk iz 1971. godine.

Kad su, podsjetio se Mesić, studenti zagrebačkog Sveučilišta odlučili prosvjedovati protiv nepravedne raspodjele deviznih sredstava u bivšoj državi i tražiti izmjenu Saveznog deviznog zakona.

Ti su zahtjevi, po Mesiću ili pravedni i legitimni, a štrajkom je poruka poslana. No, ustvrdio je Predsjednik, studenti nisu na vrijeme stali i inzistirali su na štrajku do ispunjenja zahtjeva, što nije bilo realno. Došlo je do reakcije vlasti, štrajk je ugušen nasilno, a veliki broj studenata, uključujući i samog Mesića, završio je u zatvoru.

Predsjednik je rekao kako je Savka Dabčević-Kučar, tada visokopozicionirana politička dužnosnica, upozorila studente na činjenicu kako su poruku uspjeli poslati i kako bi se trebali vratiti svojim obvezama, ali je odgovorni za prosvjede tada nisu poslušali i završilo je "tako kao što je završilo". (hina/metro-portal)

30.04.2009. 12:39:23
http://metro-portal.hr/studenti-dosta-je-bilo/17177/