Metro-portal.hr

objavljeno 14.07.2010. 15:28:55
"ODLIČNO" RJEŠENJE

Studenti potpisom jamče da će sami platiti studij ako država zakaže

Ukoliko Ministarstvo fakultetima ne isplati sredstva za prvu godinu studija, trošak će podmiriti studenti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec, CROPIX)

Senat Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je formulaciju ugovora koje bi studenti prve godine potpisivali s fakultetima, a po kojima bi plaćali studij ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne osigura sredstva za to, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Sveučilišta.

Aleksa Bjeliš, rektor zagrebačkog Sveučilišta, izrazio je nadu da neće biti potrebe za time, no, s obzirom na iskustva s neispunjavanjem obveza prema Sveučilištu, da ono mora biti oprezno kako bi se zadržala kvalitetna razina studija.

Sveučilištu još nisu isplaćena sredstva za božićnice, za posebne uvjete rada, za vanjsku suradnju, a nije ispunjen ni ugovor o diplomskim školarinama za prošlu akademsku godinu, što je ukupno oko 93 milijuna kuna, dodao je.

Među manjim stavkama je, napomenuo je, nerealiziranje ugovora o dodatnim kvotama na Medicinskom fakultetu, s troškovima oko dva milijuna kuna.

Fakulteti sastavljaju ugovor

Fakulteti odlučuju o sadržaju tih ugovora, a na višim godinama školarine bi se određivale prema prolaznosti i uspješnosti studenata. Prosječni troškovi studiranja, po studentskoj godini i po jednom studentu, su oko tri tisuće eura, a školarine se procjenjuju na oko 3,5 tisuće kuna.

Bjeliš je rekao da ima još neriješenih pitanja u vezi znanstvenih novaka, no da Sveučilište pozdravlja što se odluke o novim novacima donose na temelju analize uspješnosti, kao i najavu da će ono preuzeti obavezu provedbe njihova angažmana i raspodjele.

Senat je na jučerašnjoj sjednici razmotrio i upad studenata na sjednicu 8. lipnja, zbog čega je ona morala biti prekinuta, te je predloženo da Etički savjet iznese svoje mišljenje o tom događaju kao i o prošlogodišnjim blokadama pojedinih fakulteta.

Bjeliš poziva studente i nastavnike koji su sudjelovali u tome da se identificiraju i sudjeluju u razmatranju etičkih i akademskih aspekata svojih djelovanja. Tu nema sankcija, no, važno je da se razvije rasprava i da Etički savjet da svoje mišljenje o tome, dodao je.

Natječaj za upise u prve godine diplomskih studija Sveučilišta objavit će se početkom sljedećeg tjedna.(hina/metro-portal)

14.07.2010. 15:28:55
http://metro-portal.hr/studenti-ce-potpisom-jamciti-da-ce-sami-platiti-studij-ako-drzava-zakaze/44508/