Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2010. 14:45:00
BRZI INTERVJU

Stručnjak za terorizam Gary LaFee govori o potencijalnim prijetnjama

Vlasti su te koje trebaju najviše truda uložiti za sigurnost od terorističkih prijetnji, smatra direktor START konzorcija

Sigurnosna kontrola
Sigurnosna kontrola (Getty Images/MWN)

Gary LaFee (na fotografiji dolje) direktor je START konzorcija (Study of Terrorism and Response to Terrorism) pri Sveučilištu Maryland. U brzom i kratkom intervjuu odgovarao je na pitanja Metroove novinarke Elisabeth Braw.

Čine li vlasti sve što je u njihovoj moći kako bi spriječile terorističke napade?

To vam je igra mačke i miša. Na primjer, imamo bombaša cipelaša i zbog toga moramo skidati cipele u zrakoplovnim lukama na točkama sigurnosnih pregleda. Zatim se spriječi napad raznim tekućinama pa nam zbog toga više nije dopušteno unositi pića na zrakoplov. Vlasti reagiraju najbrže što mogu na napade, ali nemoguće je predvidjeti gdje će teroristi ponovo napasti. upravo zbog toga je teroriam trako učinkovit. jeftin je i ima velik utjecaj.

Gary LaFeeTko bi onda trebao i što poduzeti?

Ne možemo očekivati da zrakoplovne  kompanije preuzmu sav teret na sebe. Vlasti moraju učiniti najveći napor. No problem je što je zračni promet organiziran u vidu graničnih prijelaza. Nažalost, ne postoji tijelo poput Ujedinjenih Naroda za zračni promet koje bi imalo jurisdikciju nad njim.

Što će biti sljedeća teroristička meta?

Trgovački centri imaju vrlo slabašnu službu sigurnosti. Konkretno u SAD-u, najugroženiji je Boise u Idahou jer se tamo nalazi ogromna brana na kojoj bi teroristi mogli napraviti strašnu štetu. No jesmo li spremni potrošiti milijarde dolara samo zato što bi teroristi mogli udariti na Boise ili neki trgovački centar u bliskoj budućnosti?

Piše: Elisabeth Braw/MWN
02.11.2010. 14:45:00
http://metro-portal.hr/strucnjak-za-terorizam-gary-lafee-govori-o-potencijalnim-prijetnjama/50604/